Törődj egészségeddel és hagyd el a fehér kenyér fogyasztását!

Mindenki szereti a friss ropogós kenyeret, főleg a fehér kenyeret. De tudjuk-e azt, hogy nem a legegészségesebb élelmiszer? Ha leszokunk róla, hatalmas pozitív változásokat fogunk tapasztalni.

Mi a probléma a fehér kenyérrel, vagyis a finomított szénhidráttal?

Az „ipari forradalomnak köszönhetően” a gabonaszemet a malmokban alkotórészeire bontják, eltávolítják belőle a héjrészt (cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok) és a csírát (=ÉLET, szintén gazdag ásványi anyagokban, A- és E-vitaminban). Ezeket külön, jó sok pénzért eladják, míg lisztként csak a magbelsőt kapjuk meg, ami tömény szénhidrát és tömény glutén.

Az egészséges táplálkozás hívei már tudják, hogy bizony a finomított fehér lisztet, és a belőle készült kenyereket, péksüteményeket, tésztákat nagy ívben kerülni kellene.

Tudod mi a csiríz?

Technokol ragasztó hiányában  gyermekkorom természetes ragasztója volt, ami minél finomabb liszt és víz keveréke. Hát ugyanebből az összetevőkből áll a fehér kenyér is, ami elfogyasztva ugyanúgy csirízzé válik a beleidben eltömítva a bélbolyhokat és ezzel meggátolva az értékes táplálékok hasznos felszívódását.

Hagyjuk el a kenyeret, és a különböző tüneteknek nyoma vész.

  • Amint kiürül a szervezetből a kenyérgabona, egy csomó víz távozik, mert a kenyér megköti a vizet. Ez nem fogyás még, de minden lábdagadás, hasi puffadás elmúlik.
  • Normalizálódik a vércukor. Ez azért fontos, mert az ingadozó vércukorszint miatt éhesnek érezhetjük magunkat akkor is, amikor nem vagyunk azok. Minden szénhidrát felemeli a vércukorszintet, de a fehér kenyér sokkal rosszabb ebből a szempontból, mint például a rizs.

Ázsia azon területein, ahol nem esznek lisztet (Kína egyes részei), nincs cukorbetegség, és nem találni kövér embereket.

  • Energikusabbak lehetünk: alapvetően javul az anyagcsere, mert a rostot nem tartalmazó fehér lisztes ételek helyett mással lakunk jól: zöldséggel, rizzsel, krumplival, hússal, amelyek mind jobbak az emésztésnek, mint a kenyér.
  • Egyes allergiás tünetek teljesen eltűnnek. Nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy különféle allergiás reakciókat a gluténfogyasztás felerősítsen.