fbpx

Korábban írtam már a gerincbetegségek és a csontritkulás lelki hátteréről, de a Málnárium klubokban leggyakrabban az ízületi betegségek okoznak problémát vendégeinknek, tehát az ízületek a következő témám.

Az ízületek betegségeinél a kapcsolatainkat kell megvizsgálnunk, hiszen az ízületek egyfajta “kapcsok”. Minél több lelki sérülés éri az embert, annál hajlamosabb a távolságtartásra, a bizalmatlanságra és a megmerevedésre. Az ilyen panaszok mindig egyfajta szélsőséges élethelyzetet mutatnak, amelyben a bizalmatlanság miatt túl sokat vállalunk magunkra, és sziklaszilárdan ragaszkodunk egy adott élethelyzethez.

  • Arthritis gyűjtőnévvel illetjük az ízületi gyulladásokat. Ezek hátterében a saját lelkünk elhanyagolása, a saját magunk iránt érzett elfogadás és szeretet hiánya rejlik. A terheink cipelése közben nem figyelünk eléggé magunkra, és mivel magunkat nem tudjuk szeretni, mások elfogadásával is gondunk van. Ez túlzó elvárásokban is jelentkezhet – magunk és mások felé egyaránt.
  • Ugyanez a lelki gyökere az arthrosisnak, amely rendszerint 40 év fölött jelentkező idült ízületi elváltozás. Ez is az ízületek kopásával, degeneratív elváltozásával jár együtt.
  • A REUMA gyűjtőfogalom, amibe a kisebb, perifériás és a nagy ízületek gyulladása, megduzzadása, megmerevedése tartozik. Sokszor együtt jár a polyarthritisszel, vagyis a sokízületi gyulladással. A legtöbb reumás ember betegsége kialakulása előtt roppant mozgékony és aktív volt, fáradhatatlanul tevékenykedett, és gyakran hozott nagy áldozatokat másokért vagy konkrét célokért.

A sokízületi gyulladás és az ebből fakadó elsatnyulás végérvényesen nyugalmat erőltet rá. A túlzott aktivitás, a maximalizmus, a test túlhajszolása mögött ugyanis rendszerint a tudat mozdulatlansága, merevsége bújik meg.

Miközben elgondolkozol a térdfájásod mögött húzódó lelki gondjaidon, természetesen testi úton is szükséges segíteni az ízületeidnek.

A nyugalom a fentiek szerint sem segítség, nem gyógyít. Azt javasoljuk a szakorvosokkal egyetértésben, hogy a fájós térdeidet ne pihentetéssel kezeld, mert az ízületekben még kevesebb ízületi folyadék képződik– ami az egész rendszer kenőanyaga – az amúgy is kiszáradástól fenyegetett ízületi szövetekben.

Ráadásul az ízület körül lévő izomzat az egyetlen, ami tehermentesítheti a károsodott ízületet, ami a pihenés hatására egyre sorvad, ezzel még nagyobb tehernek kitéve a fájdalmas testrészt. 

A Málnárium klubokban olyan köredzésen erősítheted az izomzatodat, ahol a hidraulikus fitnesz gépeket eredetileg éppen rehabilitációra fejlesztette ki, tehát tökéletes alkalmas fájó ízületeid védelmére.

Share This