fbpx

Ha van a kertedben fehér törzsű nyírfácska, akkor most a Rügyfakadás előtt, március közepén, április elején, kb. 2-3 hét áll rendelkezésedre ahhoz, hogy kinyerd a fából az értékes nyírfanedvet, ami a hosszú tél után kiváló

A nyírfa nedve évszázadok óta szolgál értékes italként az emberiség számára. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották. Évente, minden tavasszal megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak, ami a hosszú tél után tökéletes gyógymódja a szervezet belső egyensúlyának visszaállítására.

Ők ugyan ilyen tudományosan nem tudták megfogalmazni, de generációkon keresztül adták át tudásukat, tapasztalatukat.

A nyírfanedv

  • méregtelenítő, mert a méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg mikroszkopikus méretű részecske összetevőit a sejtjeink hasznosítják.
  • vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója,
  • gyulladáscsökkentő, antibakteriális,
  • vértisztító hatású,
  • tüdőbaj, vesebántalmak, ízületi kopások és reumás fájdalmak kezelésére is alkalmas,
  • erősíti az immunrendszert,
  • tisztítja a nyirokrendszert,
  • méregtelenítő és lugosító hatást fejt ki az anyagcsere felgyorsításával,
  • izotóniás italkéntműködik, mivel könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban,
  • természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr, fejbőr és a haj ápolására.

  • táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt,
  • pH értékét egyensúlyba állítja felületi hámsérülések, sebek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) esetében,
  • a hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpa képződés kezelésére is használható.

Hogyan juthatunk nyírfanedvhez:

A nyírfanedv a nyírfa “vére”. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. A felhalmozott energiát agyökereikben tárolják, hogy a hideg téli időszak után tavaszra készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. A nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik.

Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, hallani lehet a nyírfavíz áramlását a fában.

A nedv kinyeréséhez alapvetően két módszer ismeretes: az ágmetszés és a fatörzsfúrás.

A fatörzsfúrással úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét vájnak, az abba összegyűlt levet kiszívják, vagy 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fára ez nem káros, csupán a tápanyag egy része folyik ki és a meglékelt területek újra benőnek.

Az ágmetszéssel kevésbé bántjuk a fát. Ha egy vékonyabb ágat vágunk meg és a vágásnál azonnal csöpögni kezd a lé, amit egy kis üvegbe fel is foghatunk. Egy ilyen vágásból pár óra alatt 1-2 dl nyírfanedvet csapolhatunk.

További használat

  • Segít a rák legyőzésében (napi 0,5-1 litel reggelente éhgyomorra)
  • Nyugtatja az idegrendszert
  • Reumára három héten keresztül mindennap 1 litert kell meginni, de a fa héjából borogatást is készíthetünk, ha rátesszük egy darab tiszta rongyra, és ráerősítjük a fájós testrészekre.
  • Vese- és epegörcs esetén igyunk 5 napon keresztül 600 ml friss nedvet. Ez csökkenti a gyulladásokat, antibakteriális hatása is van. A hólyaghurut megelőzéséért napi egy litert kell meginni, három héten keresztül.
  • Májproblémák esetén a fa kérgéből készítsünk főzetet, naponta három alkalommal igyunk meg egy bögrényi mennyiséget.
  • Mérgezés esetén egy héten keresztül minden reggel igyunk meg fél liter nyírfa nedvet, ami beindítja a toxikus anyag kiválasztását, serkenti az emésztést, segít a fogyásban is. Természetesen ez esetben keressük fel az orvost is.
  • Az eckémát, pikkelysömört is érdemes rendszeresen nyírfa nedvvel borogatni. Helyezzük fel a kötést a problémás bőrre egy óráig, majd utána vegyük le. Ezáltal csökken a viszkető érzés, a gyulladás. Ezzel párhuzamosan napi 1 liter nedvet is meg kell inni.
  • A pattanásainkra tegyünk némi nedvet, mindennap, három héten keresztül, és utána jóval ritkábban fognak előbújni a kis csúnyaságok.
  • A zsíros hajat dörzsöljük be némi nyírfa nedvvel félórával a hajmosás előtt.Ezt a módszert alkalmazzuk három héten keresztül, heti 2–3 alkalommal. Végeredményként dús, erős és csillogó hajat kapunk.
  • A narancsbőrt is megszünteti.Ennek érdekében egy hónapig napi 1 liter nedűt kell meginni, ezzel párhuzamosan a narancsbőrös területet be kell masszírozni a fa nedvével.

 

Share This