fbpx

Elég volt már a májusi aranyat érő esőből!

Attól félünk, hogy a korábbi aszály és a mostani csapadék nem igazán tesz majd jót a gyümölcsöknek, az idei gyümölcsáraknak. De majd meglátjuk, gyümölcse válogatja, hogy ezek a szélsőséges időjárási viszonyok milyen hatással vannak a termésükre.

Indul tehát a gyümölcsszezon! Törekedjünk arra, hogy az idény gyümölcsöket valóban csak idény szerint fogyasszuk. A messzi távolból ide szállított kényszerérett gyümölcsök teljesen felesleges táplálékok számunkra.

Szerencsére olyan csodálatos Kárpát-medencében élünk, ahol ezer féle gyümölcs és zöldség helyben megterem.

A következő hetekben sorba vesszük a környezetünkben éppen termő gyümölcsöket. Frissen, akár közvetlenül a fáról, bokorról csemegézve, megfelelő mennyiségű fehérjével és zsiradékkal (olajos magvak) kiegészítve főleg délelőtt fogyasztandó!

Kezdjük az eperrel!

  1. Az eper tele van antioxidánsokkal, öregedésmegelőző csodaszer. A bőrt simábbá, puhábbá, a fogakat fehérebbé varázsolja.
  2. A friss epernek óriási a vitamin- és ásványi anyag tartalma, már 10 deka (8 szem) elfogyasztásával fedezed a napi C-vitamin szükségletedet. Sőt, fél csésze eper több rostot tartalmaz, mint egy teljes kiőrlésű kenyér, úgyhogy még az emésztésednek is jót tesz. És több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs – különösen ezek a távolról szállított kényszerérett gyümölcsök.
  3. Nyolc szem eper feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében.
  4. Szívbarát gyümölcs! Kevesen tudják, de az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy diétás étrendbe illesztve a gyümölcs segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást. Nagy arányban tartalmaz a C-vitamin mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag. A gyulladásokat is mérséklő antocián tartalmának köszönhetőena szívinfarktus kockázatát is csökkenti. Egy kutatásban megállapították, hogy azon nők körében, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak földiepret és áfonyát, több mint harminc százalékkal csökkent az infarktus kockázata.
  5. Karban tartja az agyat! Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel kialakuló, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is. Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, illetve a korral járó memóriavesztés mértékét is csökkenteni tudják. Az eperben gazdag étkezés hosszú távon akár 2,5 évvel is megfiatalíthatja az agyat.
  6. Segít a rák megelőzésében! Természetesen az eper sem rákgyógyító csodaszer, de a benne lévő C-vitamin, folsav és flavonoidok segíthetnek megelőzni bizonyos daganatos betegségeket. Ezek a tápanyagok együttesen segítenek a gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, és az immunrendszert is erősítik. Állatkísérletekkel már igazolták, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő ellagsav segít meggátolni a rákos sejtek szaporodását is.
  7. Az eperre sokan allergiásak, de általában csak a külső magvaira. A passzírozott gyümölcs még az allergiásoknál sem szokott problémát okozni.
  8. Egy átlagos gyümölcsön kb. 200 magocska van. Sőt, ez az egyetlen gyümölcs, ami kívül viseli a magjait.

Forrás: www.hazipatika.com

Share This