fbpx

GENETIKAI HORMON TÍPUSOK

A különböző alkati adottságokkal rendelkező emberek esetében egyes élelmiszerek befolyást gyakorolnak bizonyos hormontermelő mirigyek működésére, és ugyanezen élelmiszercsoportok képesek az illető energiaszintjét átmenetileg megemelni is.

Ugyanezekkel az élelmiszercsoportokkal ingerelhetővé válnak egyes hormonmirigyek, vagyis kialakul bennük egy fokozott vérbőség, fokozott hormontermelés, amely az adott egyén számára egyfajta jóleső, megnyugtató érzéssel is párosul, vagyis átmenetileg megnő az egyének energiaszintje, és ezért az egyes hormontípusba tartozó egyének gyakran és nagyobb mennyiségben fogyasztják azokat az élelmiszereket, melyek az adott hormontermelő mirigy működésére hatást gyakorolnak.

Azonban évek, évtizedek során az adott, dominánsan működő hormontermelő mirigy tevékenysége az állandó „túlingerlés” hatására lelassul, végül pedig kimerül. Ennek következményeként felborul a hormonháztartás, egyre jobban lelassul az anyagcsere-működés, és a leginkább kedvelt, gyakran fogyasztott élelmiszerektől az ember elkezd hízni a különböző testtájékaira.

Az elhízással és az anyagcsere lassulásával csökken a sejt szintű energia, tehát újra és újra szükség van az energianövelő „dopping” finomságokra.

A folyamat olyan, mint egy ördögi kör, melyben bizonyos élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztásával folyamatos hatást gyakorolunk az egyes hormontermelő mirigyekre, melyek lassuló reakcióképessége még többszöri, és egyre nagyobb mennyiségű úgynevezett. „energiaszint-növelő élelmiszerek” fogyasztására sarkallja a szervezetet. A folyamat elhízáshoz vezet, és a zsírpárnák az adott hormon típussal összefüggésben álló test tájékokra rakódnak le.

A tudomány jelenlegi állása szerint négy olyan hormontermelő mirigyet különböztetünk meg, amelyek kapcsolatban állnak az anyagcsere működésével:

  • agyalapi mirigy
  • pajzsmirigy
  • mellékvese
  • petefészek (kizárólag nőknél)

A különböző hormontípusok különböző testalkattal rendelkeznek, elhízás esetén a zsírpárnák különböző testtájékokra rakódnak el. Az egyes hormon típusoknál tipikus személyiségjegyek is megfigyelhetők.

Agyalapi típus

Az agyalapi típusba tartozó emberek átlagos testalkattal, laza, puha kötőszövetekkel, és arányos alkati adottságokkal rendelkeznek. Egyenletesen híznak, “babahájszerűen” rakódnak a zsírpárnák minden testrészükre, szinte egyszerre. Alapvetően gyermeki beütésű arcuk is párnásabb, kerekebb. Az egyenletes hízás miatt 5-10 kg testsúly felesleg sokszor szinte meg sem látszik rajtuk. Az agyalapi típus jellemzően a reggeli órákban aktív, a délután folyamán kezd el fáradni, ilyenkor nyúlnak az általuk kedvelt “energiát adó” élelmiszerekhez.

Pajzsmirigy típus

A pajzsmirigy-típusba tartozó emberek általában vékonyabb testalkattal, akár átlagon aluli testtömeggel is rendelkezhetnek. Jellemzőek a viszonylag hosszú, vékonyabb lábak, illetve a vékony csukló és boka. Amikor híznak, a testtömeg-gyarapodás jellemzően a hason, csípőn „úszógumiszerűen”, és a combok külső oldalán jelenik meg. Energiájuk a nap folyamán állandóan ingadozik.

Mellékvese típus

A mellékvese-típusba tartozó emberek általában robosztus alkati adottságokkal, erős csontozattal és izomzattal rendelkeznek. Amikor híznak, szintén egyenletesen, a különböző testtájékokra rakódnak a zsírpárnák, azonban jellemző – főként a férfiaknál, de időnként nőknél is – a kitüremkedő, kerek, kemény tapintású has. Ez annak is köszönhető, hogy a mellékvese-típus kevésbé hízik a bőre alá, sokkal inkább a zsigeri szervek köré. Hölgyek esetében jellemzőek a nagy mellek, hízáskor is a felsőteste, mellei és a háta, felkarja nagyobbodik meg, csípője inkább kisebb marad. Délután és este aktívabb típus.

Petefészek típus

Mivel a petefészek női, belső nemi szerv, ezért ebbe a hormontípusba csak hölgyek tartozhatnak. A petefészek-típusú nők általában kisebb testfelépítésűek; vékonyabb felsőtesttel, lapos hassal és a vállaknál szélesebb csípővel rendelkeznek. Az izomzatuk erőssége sem egyenletes, a fenék és lábak hangsúlyosabbak. Amikor híznak, a zsírpárnák is főként az alsó testtájékokra, csípőre, fenékre, combokra rakódnak. Hízás esetén ők rendelkeznek a legaránytalanabb testalkattal, azonban megfelelő sporttal és táplálkozással nagyon nőies és szexi alkat varázsolható belőlük. Mivel ennyire egyenetlenül híznak, már 2-3 kg testsúlyfelesleg is hamar meglátszik rajtuk. Ennél a típusnál jelenik meg a legjobban a combokat és feneket veszélyeztető cellulitisz, vagyis narancsbőr. Reggel és késő este a legaktívabbak.

Olvasd tovább a táplálkozási program részleteit!