Horisan Metabolic Typing® – genetikai anyagcsere típusú táplálkozási program kialakulása és fejlődése
A Horisan Metabolic Typing® nem új keletű, modern tudomány, hanem hosszú évtizedes, immár 100 éves tudományos kutatások eredménye. Bár tudományosan a mai napig nem teljesen elfogadott módszer, mégis számtalan pozitív eredményt tud felmutatni.
Miért nem elfogadott tudományosan és miért tartozik “csupán” a természetgyógyászat kategóriájába?
Az ellentmondás éppen az alapokban rejlik, miszerint minden ember egyedi, ezért meg nem ismételhető tulajdonságokkal rendelkezik, így tudományosan nehezen bizonyítható az egyedi igényeit kielégítő módszer.
A MÁLNÁRIUM által alkalmazott Horisan Metabolic Typing® módszer számunkra már bebizonyította gyakorlati hatását és eredményét, ezért választottuk egyik alappillérünknek.
Nézzük tehát történelmi és tudományos hátterét
Már 1919-ben Dr. Frances Pottenger az élelmiszerek vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy a fehérjék a szimpatikus idegrendszeri ágat, a szénhidrátok a paraszimpatikus idegrendszeri ágat erősítik.
1930-as évek Dr Weston Price – fogorvos, Cleveland, Ohio. (1870-1948) Fogorvosként sokat utazott és tanulmányokat folytatott a primitív népek táplálkozásáról és azt a következtetést vonja le, hogy a modern nyugati étrend (különösen a liszt, a cukor és a modern feldolgozott növényi zsírok) számos fogászati problémát és egészségügyi problémát okoznak. Végkövetkeztetése az elődök táplálkozási szokásainak folytatása.
1950-es évek Dr. Roger William (1893 – 1988)
Az Austini Egyetem biokémia professzora. Felfedezője a B5-vitaminnak, a folsav névadója. A „Biocheical Individuality” című könyvében bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését, valamint hangsúlyozza a személyenkénti táplálkozási követelmények egyediségét.
1960-es évek Dr. George Watson (1893 – 1988)
„Nutrition And Your mind” (Táplálkozás és az elme) című könyvében elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés, ill. a táplálkozás és az égetőrendszer között. Pszichiáterként dolgozva feltűnt számára, hogy páciensei állapota és viselkedése rövid időn belül megváltozott különböző élelmiszerek fogyasztásának hatására.
Ugyancsak a 1960-as években Dr. Emanuel Revici (1896–1997) publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben.
- – Dr.Henry Bieler (1893 – 1975)
Kiemelkedő amerikai orvos. Saját súlyos asztma betegségének gyógyítása indította el a korai táplálkozástudományi kutatások felé. Legismertebb könyve az „Ételben az orvosság”. Széles körben elismert és egyben támadott úttörő alternatív gyógyász volt, aki nem gyógyszerekkel, hanem étrend-alapú terápiákat alkalmazott gyógyításra, vagy megelőzésre különböző betegségek, beleértve az asztma, a cukorbetegség és a rák ellen. Henry G. Bieler volt az a kiemelkedő alternatív gyógyászattal foglalkozó amerikai orvos, aki 1965-ben publikálta a “Hormontípusok” című könyvét, amelyben kifejti, hogyan befolyásolják a táplálékok a mirigyeink működését, és ezzel milyen hatással vannak az ember alkatára, és ez hogyan befolyásolja a felesleg különböző testtájakon való lerakódását.
Dr. David Christopher Kelly (1944 –2003) 1965-ben hasnyálmirigyrákban betegedett meg, de ebből a szinte mindig gyorsan halált okozó betegségből táplálkozással kitudta magát gyógyítani. De amikor ugyanezzel a módszerrel néhány paciensén segíteni akart, nem mindig ért el sikereket, és akkor ismerte fel, hogy egy egyéni igényeknek megfelelő táplálkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyulás esélyei mindenkinél javuljanak, ne csak néhányuknál. Felhasználta Pottenger és mások feltevéseit, tételeit, akik már korábban tudósítottak az egyes nyersanyagok hatásairól az autonóm idegrendszerre. Dr. Kelley ezeket a tételeket sokkal tovább fejlesztette. Mindenekelőtt kidolgozott egy metódust, aminél egy 300 kérdésből álló átfogó kérdőív segítségével az autonóm idegrendszerre vonatkozóan – meghatározható az egyéni típus. Ezzel az újonnan kifejlesztett metódussal jelentősen emelkedtek a gyógyulási sikerek, éveken át ezzel dolgozott és mindig finomított rajta egy picit, még ha nem is mindig ért el sikereket vele.
1970-es években Dr. James D’Adamo bemutatta „One Man’s Food”, és a “The D’Adamo Diet” című könyveiben a vércsoport és a táplálkozás közötti összefüggések koncepcióját.
Ugyanakkor Dr. George Watson pszichiáter professzor a sejtszintű tápanyag égetési folyamatok alapján égető rendszeri típusokat határozott meg, felhasználva például Szentgyörgyi Albert magyar Nobel díjas tudós a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontására szolgáló un. citrátkör, vagy citromsavciklus felfedezését is.
1978-tól William Wolcott együtt dolgozott Dr. Kelley-vel és átvette azokat a klienseket, akiknek az ajánlások betartása mellett sem javult az állapota. Sokáig kutatott az után, hogyan következhetne be javulás, de csak évek múltával talált rá a tételre, ami sokat ígérő megoldásnak bizonyult.
1983-ra William Wolcott jött rá, hogy egyéni anyagcsere függő, hogy az égető rendszeri, vagy az emésztő rendszeri sajátosságok a dominánsak, és hatnak leginkább az anyagcsere folyamatokra. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.
2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter feltalálta az EVA 3000 levédett és hitelesített 2A besorolású orvostechnikai mérőműszert, amely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak, és ezzel megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot.
Hogyan alakultak ki a különböző táplálkozási típusok?
Az emberiség a történelem során különböző földrajzi zónákban telepedett le, ahol a rendelkezésre álló táplálékok segítségével kellett túlélniük az adott körülményeket.
Elődeink a FÖLD az évezredeken át tartó benépesedése alatt különböző földrajzi zónákban telepedtek le, ahol adott volt az éghajlat alapján a rendelkezésükre álló táplálékkínálat is. Mivel akkor még sem a földművelés, sem az állattenyésztés nem fejlődött ki, azokból a táplálékokból kellett megélniük, ami az adott helyen rendelkezésükre állt – amit gyűjtögettek és levadásztak.
Annak következtében, hogy hol telepedtek le, a táplálékkínálat nagyon különböző volt. Ezt legjobban két szélsőséges példa szemlélteti:
Kb. 90 000 évvel ezelőtt egy csoport Dél-Indiába érkezett, ahol a növényzet sűrű és buja. Bár lehetséges itt is állatokra vadászni, de a táplálékkínálat jobbára különféle termésekből, gyökerekből, gyümölcsökből és zöldségekből áll. Itt az éhséget könnyebb és egyszerűbb ezekkel a táplálékokkal csillapítani, a vadászattal járó veszélyek és fáradozások helyett. Tehát itt a táplálkozás szénhidrátban nagyon gazdag és igen fehérjeszegény.
Ehhez hasonló a „szénhidrát táplálkozási típusú” ember, aki a fent említett táplálkozást igényli ahhoz, hogy szervezete optimálisan működhessen a mindennapokban.
Ezzel ellentétes a „fehérje táplálkozási típusú” ember, akinek táplálkozási igényeit leginkább az eszkimókéhoz lehet hasonlítani. Az eszkimók a hideg Alaszkában telepedtek le, ahol főleg zsírban és fehérjében gazdag táplálékok találhatók, mint pl. a hal, a fóka, ezért nekik ezekből az alapanyagokból kellett megvalósítani táplálkozásukat.
Ez a két szélsőséges példa jól illusztrálja azt, hogy két embernek mennyire eltérőek lehetnek a táplálkozási igényei és szokásai. A táplálkozási típust alapvetően két dolog határozza meg: az egyik a genetikai sajátosságunk, a másik pedig az életviteli szokásaink, környezetünk. A modern civilizációban az ember legyőzte a távolságot, ezért a különböző táplálkozási típusba tartozó népcsoportok elkezdtek egymással keveredni. Emiatt rengeteg altípus alakult ki.
A globalizáció eredményeként a táplálkozás szezonalitása is minimalizálódott, így minden évszakban szinte minden táplálék elérhető.
De vajon szüksége van-e a szervezetednek ilyen sokféle információra mindig minden időben és évszakban.
Ráadásul a rendkívül gazdag élelmiszer választék óriási csábítást is jelent, ezért lányeges több kalóriát is fogyasztunk, mint amennyire szervezetünk fenntartásához szükségünk van.
A túl sok és sokféle táplálék pedig éppen ellenkező hatást gyakorol ránk, nem energiát ad, hanem éppen elfárasztja a szervezetünket, ezzel lelassítva az anyagcserénket, túlsúlyt és betegségeket okoz.