fbpx

Az összes szőrszál feláll a hátamon, amikor ezt a mondatot hallom, vagy olvasom a neten. Nagyon hatásos, de rendkívül pontatlan és félrevezető. Azt tapasztalom ugyanis, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a szénhidrát, mert csupán a un. rossz, vagy gyorsan felszívódó, vagy finomított szénhidrátokra gondolnak. Rendkívül meglepődnek sokan, hogy a kovászos uborka, az alma és a cékla is szénhidrát, pontosabban szénhidrátban gazdag táplálék.

Tisztázzuk először is az alapokat!

Én nagyon leegyszerűsítve szoktam megfogalmazni: „minden ételünk, ami állatból származik, mint például a halak, húsok, húskészítmények, állati zsírok, tojás, tejtermékek – ezek mind fehérjék és zsírok. Minden, ami nem ide tartozik, vagyis a növényi táplálékaink; gyümölcsök, zöldségfélék, gabonák szénhidrátok” Pontosabban főleg szénhidrátban gazdag tápanyagok. Miért mondom azt, hogy főleg? Azért, mert a növényi táplálékaink fehérjéket és zsírokat is tartalmazhatnak, sőt vannak, amelyek jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaznak. Ilyenek például a hüvelyesek. Az olajos magvak, mint dió, mogyoró, pisztácia, stb. pedig a zsírokhoz sorolandók, mert főleg zsírokat tartalmaznak.

Most, hogy tisztáztuk a fogalmakat, javítsuk ki, pontosítsuk a fenti mondatot:

 

FOGYÓKÚRÁZZ FINOMÍTOTT SZÉNHIDRÁT MENTESEN!

vagy

GYORSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁT MENTESEN!

 

A totális szénhidrát mentesség hosszú távon inzulinrezisztenciához, pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Persze én inkább éppen az ellenkezőjét tapasztalom, vagyis a finomított szénhidrát fogyasztási túlsúlyt, ami szinten a fenti betegségekhez és még számtalan egyébhez is vezet, mert az elsődleges eredménye a hízás. Különösen nőknél lehetséges ez, mert a drasztikus szénhidrátmegvonás oly mértékben stresszeli a testet, hogy hormonális problémákat okozhat, még ha kezdetekben sikeresnek is tűnik.

Az optimális mennyiség egyénenként változik, de az, hogy milyen szénhidrátokat együnk, szinte mindenkinél általános lehet.

Egyél sok gumót, azaz burgonyát, édesburgonyát, céklát, és gyökeret, sárgarépát, quinoát, hajdinát, gesztenyét, kölest és a színes zöldségeket, mint pl. a sütőtök. A hosszú távú egészség érdekében törekedni kell a gluténmentességre, de nem alternatívsüti-alapon.

A jó minőségű, rostban gazdag, értékes, keményítős szénhidrátokat pedig igenis be kell építeni az étrendbe, a mennyiséget SZEMÉLYRE SZABVA, a megfelelő női hormonműködéshez

Ha akarod tudni, hogy miből és mennyit optimális enned, akkor jelentkezz most!

 

Nézzük csak a makro tápanyag összetételeket néhány példán!

Share This