fbpx

A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiszen részt vesznek a sejtek megújulásában, a test sérüléseinek leküzdésében, valamint az izomépülésben is. Nem csupán a húsok és a tejtermékek tartalmaznak fehérjét, hanem sok növény is gazdag fehérjeforrás lehet, ami öröm a fehérjetípusú vegetáriánusok számára és azon fehérjetípusok számára is, akik valamilyen okból nehezen tudják összeállítani étkezéseiket elegendő fehérje bevitellel.

FIGYELEM!

Élelmiszereink szinte mindegyike tartalmaz mindhárom makrotápanyagot; fehérjét, zsírt és szénhidrátot.

SZEJTÁN vagy BÚZAHÚS

A szejtán a gabona fehérjében gazdag része. A belőle készült étel kinézetre, állagra és fehérje tartalomban is nagyon hasonlít a húsra, ezért búzahúsnak is nevezik.

A szejtán felhasználása nagyon sokszínű, lényegében megegyezik a húséval. Ugyanúgy lehet elkészíteni, szeletelni, kockázni, kisütni, szafttal főzni, rántani, grillezni, ezért tökéletesen alkalmas vegetárinus és vegán konyhában.

Ez a remek húspótló étel vasban és kalciumban is gazdag.

Szejtán termékeket készen is lehet vásárolni, de házi elkészíthető ily módon:

A búzasikérport alaposan befűszerezzük, besózzuk még szárazon, és jól elkeverjük. Magyaros ízvilághoz borsot, köményt, pirospaprikát használjunk, de ez szabadon variálható. Keverhetünk hozzá lisztet vagy sütőport, hogy ropogósabb vagy szivacsosabb állagot érjünk el. Ezután vizet adunk hozzá, 100 gramm sikérhez kevesebb, mint 2 dl víz szükséges. Ekkor összeáll egy gumis kis gombóccá, melyet félökölnyi labdákra kell szedni, és 10 percre félrerakni. Közben tegyünk a tűzre egy jól befűszerezett főzővizet, és ha forr, tegyük bele a labdácskákat. Ha feljönnek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket. Ezután úgy használható, mint a hús, szeletelhető, darálható, pácolható, süthető, vagy főzhető..

FIGYELEM!

nagyon magas a glutén tartalma, ezért glutén érzékenyek nem fogyaszthatják.

SPIRULINA

A spirulina alga édesvizi alga fajta, amely kimagasló mennyiségben tartalmazza a fehérjét: 100 grammonként 57 grammot.

A spirulina alga magas ásványianyag- és vitamintartalma mellett esszenciális aminosavakban is bővelkedik. Magas vas- és magnézium-, valamint K- és A-vitamin-tartalma miatt is javasolt beilleszteni az étrendbe.

http://spirulina.shop.hu/hatasai/

TÖKMAG

A tökmagban 100 grammonként 30 gramm fehérje található, emellett számos ásványi anyagot, így magnéziumot, vasat és káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz, hetente többször ajánlott belőle fogyasztani.

A tökmagok természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van. A tökmag-kúra hatékonyan kezeli a prosztata-problémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. A kezelés ugyanakkor távol tartja a csontritkulást, és megelőzi a prosztatarákot.

VÖRÖS LENCSE

A vörös lencse 25 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, de kitűnő forrása az élelmi rostoknak, a káliumnak, a vasnak, a cinknek, a magnéziumnak és a B-vitaminoknak is.

Első és egyik legnagyobb előnye a vöröslencsének, hogy nincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan ehetik, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető (sőt, egyesek szerint emészthetetlen) héjától, ami miatt természetesen alacsonyabb lesz a rosttartalma. A vöröslencsét nem kell áztatni – 10-15 perc alatt megfő, megpuhul, és az említettek végett, a gyors hőkezelés ellenére is könnyen emészthető.

Különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő, tehát nőknek egyenesen kötelező lenne a fogyasztása. A vasat tekintve fontos tudnivaló, hogy C-vitamin bevitellel érdemes támogatni a felszívódását. Ráadásul a vörös lencse Omega 6 zsírsavakban is gazdag.

MOGYORÓVAJ

A mogyoróvaj 100 grammonként 25 gramm fehérjét tartalmaz, házilag elkészítve finom csemege, magas kalóriatartalma miatt azonban fogyókúrázóknak nem jó választás.

A mogyoróvajban sok az egészséges zsírsav! Az egészséges zsírsavak fogyasztása segít csökkenteni a szervezetünkben a gyulladások mennyiségét. Fogyasztása köztudottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Javítja az ereink állapotát – tehát csökken a koleszterin szintünk, segít stabilizálni a vérnyomást és általában az érfalak gyulladásának csökkentésével hozzájárul a trombózisok és szívrohamok kockázatának csökkentéséhez is. Csökkenti az epekő kialakulásának a kockázatát, ami egy igen gyakori stresszbetegség a magyar nők körében.

MANDULA

A mandula szuper és sokoldalúan fogyasztható fehérjeforrás: 100 grammonként 21 grammot tartalmaz, de sok kalcium, magnézium, rost és E-vitamin is van benne.

Gyorsítja a zsírégetést és megszabadít a rákkeltő szabadgyököktől. A mandula jó egyszeresen-telített zsírsav és többszörösen-telítetlen zsírsav forrás, amely csökkenti az LDL („rossz” koleszterin) szintet. E-vitamint tartalmaz, ami ragyogóvá teszi a bőrt, illetve enyhe fertőtlenítőként is használható a sebekre. 

 

BABFÉLÉK

A babfélék remek forrásnak számítanak. A vörös bab 100 grammja 21 gramm fehérjét is tartalmaz, igaz, sajnos a bennük levő sztachióz és raffinóz szénhidrátok sokaknak puffadást okoznak.

A babféléknek egyelőre nem jó még a marketingje, pedig 

  • kalóriában szegény hiszen 260 kcal-t tartalmaz
  • cukorban is szegény, hiszen 6 g-ot tartalmaz
  •  optimális szénhidrát-tartalma (4 g) van

A babban lévő hatóanyagok, antioxidánsok védnek a rákos betegségekkel szemben, a magas rosttartalma miatt a bab különösen jót tesz a vastagbél tisztulásának, a folsav megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását. Segít a fogyásban, főként a fehér bab, mivel kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz, beindítja az emésztést, így több kilótól is meg tudunk szabadulni segítségével. A bab képes szabályozni a vércukorszintet is. A rosttartalmának köszönhetően a bab szabályozza és akár serkenti az emésztést, így például megszabadít a székrekedéstől, vagy megszünteti az irritábilis bélszindrómát.

PISZTÁCIA

A pisztácia fehérjetartalma 100 grammonként 20 gramm, de káliumot, vasat, magnéziumot és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz.

pisztácia egy gyümölcs, melynek héja száraz, kemény és tojás alakú, magja pedig ízletes.

pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását.

CSICSERIBORSÓ

A csicseriborsó sok vasat, magnéziumot, kalciumot és B-vitaminokat, illetve 100 grammonként 19 gramm fehérjét tartalmaz. Egy ízletes házi humusz tápláló vacsora vagy reggeli is lehet.

A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít. Pektint tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló eledel. A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztést, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. A kis sárga „golyók” bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson.

Share This