fbpx

Gyakorlati útmutató a táplálkozási-típusodhoz

A táplálkozási-típusod alapján megtudod, hogy mely élelmiszerek optimálisak számodra, és azokat milyen gyakorisággal fogyaszd. A táplálkozási-típusod alapján kapsz egy több mint 400 élelmiszerből álló az élelmiszerlistát is!

Az élelmiszerlistádon az élelmiszerek négy csoportba vannak osztva, a szervezetedre való hatásuk alapján:

  • Jótékony élelmiszerek
  • Semleges élelmiszerek
  • Ritkán fogyasztandó élelmiszerek
  • Kerülendő élelmiszerek

A Jótékony élelmiszerek számodra nagyon jó hatásfokkal alakulnak át energiává. Ezeket gyakran fogyaszthatod.

A semleges élelmiszereket minden gond nélkül fogyaszthatod.

A ritkán fogyasztandó élelmiszerekből minél kevesebbet egyél.

A kerülendő élelmiszereket ajánlatos messze elkerülni; vagy mert abszolút nem felelnek meg a Te típusodnak, vagy mert mindenki számára egészségtelenek. Ezekkel az élelmiszerekkel csak ritkán tegyél kivételt. Ha pl. egy születésnap alkalmából elfogyasztasz egy szelet cukorral készített tortát, vagy vendégségben fehér rizst eszel, nem kell rögtön lelkiismeret furdalást érezned, vagy ezeket az ételeket kategorikusan visszautasítanod. De ügyelj rá, hogy ezeket az élelmiszereket tényleg ritkán, illetve kis mennyiségben fogyaszd. De ne feledd: minden fontos, minden számít, különösen, ha fogyni szeretnél!

FIGYELEM!

Találkozni fogsz az élelmiszerlistádban olyan élelmiszerekkel is, amiről általában azt halljuk, hogy rendkívül egészséges, számodra mégis kerülendő lesz. Ez nem azt jelenti, hogy mi egészségtelennek tartjuk, csupán a Te anyagcseréd számára kerülendő, mert lelassítja azt és az elfogyasztott finomság nem energiává hasznosul benned, hanem lerakódást eredményez éppen azokon a testrészeiden, ahol nem szeretnéd.

Mindenkinek más-más lehet az élelmiszerlistája, tehát ne használd a másét!

Amennyiben van olyan élelmiszer, amely allergiás tüneteket okoz nálad, vagy egyéb más okból kedvezőtlen tünetekkel reagálsz, miután elfogyasztottad, azt (azokat) feltétlen jelezd szaktanácsadódnak!

A mi általunk javasolt élelmiszerek azok, amelyek a Te táplálkozási típusodnak megfelelnek.

Mégis előfordulhat, hogy egy élelmiszer nem megfelelő a számodra, az egyedi sajátosságaid miatt.

Egyes élelmiszerek nincsenek a listában, mert nem tartoznak bele a nálunk szokásos kínálatba. Ha van (vannak) olyan élelmiszer (élelmiszerek), amelynek besorolására kíváncsi vagy, akkor egy következő alkalommal le tudjuk tesztelni az adott élelmiszert.

Olvasd tovább a táplálkozási program részleteit!