fbpx

Te iszol elegendő vizet?

Szó szerint a csapból is állandóan az folyik, hogy a nagy hőségben még jobban kell a testünket hidratálni az intenzívebb párolgás miatt, ezért igyunk még több vizet.

Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, de víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben tehát létfontosságú, mégsem fogyasztja el a legtöbb nő a számára ajánlott mennyiséget.

A felnőtt ember testének 70 %-a víz, vagyis egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet 54 l vizet tartalmaz.

Érdekes hasonlóságot mutat, hogy a Föld 70 %-t is víz borítja. Így aztán a vízen keresztül állandó összeköttetésben vagyunk a Földdel.

DE vajon az elfogyasztott víz jól hasznosul-e a szervezetünkben, vagy csak átfolyik a a testünkön keresztül vezető „csövön”, ami a szánktól a végbelünkig. Legtöbbször attól félünk, hogy a sok víztől sokat izzadunk, és sokat kell majd a mosdóba járni. Ha erre nincs megfelelő higiénikus lehetőség, akkor inkább nem iszunk.

TE is így vagy ezzel?!

Mi a megoldás?

Tudtad, hogy ha a genetikailag örökölt anyagcserénknek megfelelően jól táplálkozunk, akkor az elfogyasztott táplálékból is víz lesz?

Ezt a rendkívül bonyolult biokémiai folyamatot, ami a szervezetünkben zajlik Szent-Györgyi–Krebs-ciklusnak, vagy Citrátkörnek nevezzük.

Úgy mellesleg ezért a felfedezéséért kapott Szent-Györgyi Albert Nobel díjat.

Mi történik tehát az elfogyasztott táplálékkal?

Az anyagcsere folyamán a táplálékokat az emésztő enzimek szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre bontják, amelyek a belélegzett oxigén felhasználásával széndioxiddá (CO2) és VÍZZÉ alakulnak, miközben ENERGIA termelődik.

Ha az anyagcsere típusodnak megfelelő, JÓTÉKONY táplálékokat fogyasztod, akkor a lehető legjobban hasznosul a szervezetedben mindez energiává, valamint vízzé, ami az testünk 70-80 %-át alkotja.

Tehát, ha JÓL, a típusomnak megfelelően eszem, akkor nem kell olyan sok vizet innom?

Tulajdonképpen ÍGY VAN.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy különböző típusoknak más a vízigényük.

A magas zsír- és fehérjetartalmú étrend mellett sokkal több víz keletkezik az előbb említett Citrát-kör (sejt anyagcsere folyamata) végén.

Aki viszont több szénhidrátot eszik, az több vizet is fog inni.

Tehát, aki jól eszik, annak jelezni fogja a szervezete, ha innia kell.

Sajnos ez nem sok emberre mondható el, ezért mégiscsak azt javasolom, hogy az év minden napján a testsúlyod alapján számold ki a vízigényedet:

Nyári hőségben ezt az ajánlást különösen érdemes betartani, sőt….!!!!

Ha nem iszol elegendő vizet

  • a szépséged is kárát láthatja! Miért? Mert intenzívebben fog a bőröd, arcod ráncosodni. A szervezet vízhiány esetén a bőrtől szívja el a benne lévő víztartalékot, hogy a szerveid optimális működéséhez a sejtekben legyen elegendő víz.
  • székrekedésed lehet! Miért? Mert ha a szervezetedben kevés a víz, akkor a vastagbéltartalomból szívja el a vizet a sejtek működése számára. Így ez beszárad és bekeményedik, megnehezítve ezzel a széklet ürítést.

Végül, de nem utolsóm sorban a nem mindig káros a szervezet számára, ahogy ezt huhogni szokták, mert például segíti a víz felszívódását a sejtekbe. Ezért nyáron különösen szükséges a só pótlása is.

Ha fáj a fejed, a vízivás mellé egyél egy kevés sót, hogy ne csupán átfolyjon rajtad a víz, hanem fel is szívódjon az.

Share This