fbpx

A bikinibe bújtatott testünk elfogadása többet nyom a latban, mint maga a parányi textil milyensége.

A bikini világnapjához nem kötődik szaftos történet, egyszerűen ez a 79. évfordulója a bikini 1946-os feltalálásának napja, amely a párizsi tervező, Louis Réard nevéhez fűződik.

bikini olyan női fürdőruha, mely két részből áll: az egyik a melleket, a másik az ágyékot és a feneket takarja, a kettő között szabadon hagyva a testet.

Már i.e. 1400 körülről származó görög vázákon és festményeken is láthatók atletizáló nők, akik efféle ruhát viselnek. Rómából is számos ábrázolást ismerünk, ráadásul ezek többsége már fürdőző, de legalábbis a tengerparton sütkérező nőket ábrázol a mai bikinihez hasonlatos öltözékben.

A modern világban a XIX. században kezdték a nők ruházatát a fürdőzéshez szabni. Eleinte nem voltak ritkák a fűzők, illetve a gyapjú dresszek sem a strandokon.

A XX. századra aztán egyre jobban elterjedtek a leheletnyivel kényelmesebb strandviseletek, például már nem volt muszáj lefedni minden bőrfelületet, és nem ragaszkodtak a fűzőkhöz sem. Ám sok érdekes sztorit lehet arról olvasni, hogy a háború előtti időkben rendőrök mérték le centivel: nem túl rövid-e a nők úszódressze, és letartóztatták azokat, akiknek az öltözetét nem tartották megfelelőnek.

Már a háború előtti időkben is normálisnak számítottak a kétrészes darabok, bár ezek akkor még legalább a köldökig értek, és alul sem villantottak bikini vonalat. Aztán az igazi bumm 1946. július 5-én érkezett, amikor is a 19 éves francia modell, Micheline Bernardini bemutatta Louis Reard mérnök bikinijét, ami már csakis a legszükségesebb testrészeket fedte le.

A BIKINI elnevezést a 2. világháború inspirálta, mert a francia divatszakértő a Marshall-szigeteki Bikini-korallzátony alapján nevezte el így a textildarabot, ahol a háború után az amerikaiak atomteszteket végeztek.

Reard úgy gondolta, hogy a bikini az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból.

A Reard által tervezett ruha Jacques Heim ötletének továbbgondolása volt, aki két hónappal korábban mutatta be „a világ legkisebb fürdőruháját”, amit (mérete miatt) „Atom”-nak (Atome) nevezett el. Ennek kettéhasításával alkotta meg saját változatát Reard, amelynek bemutatásához csak nehezen talált modellt. Végül felbérelte Micheline Bernardinit, aki a Casino de Paris sztriptíztáncosnője volt.

Tizenöt évbe telt, amíg a bikinit az Egyesült Államokban is elfogadták. 1951-ben még kitiltották a Miss World szépségversenyről. 1957-ben Roger Vadim filmje, az And God Created Woman hozta meg a nagy áttörést, amelyben Brigitte Bardot első színésznőként bikiniben jelent meg a vásznon.

monokini a bikini változata: a különbség köztük csupán annyi, hogy a monokininek nincs felső része. A kifejezést Rudi Gernreich találta ki: ötletessége abban rejlik, hogy a bikini szó elejét a latin bi („kettős”) előtagnak veszi, s lecseréli a mono(„egyetlen”) szóra.

tankini a bikini alsó részéből és egy ujjatlan pólóból (az amerikai angol: tank top) áll.

A bikini alsó darabjának mérete az 1980-as évektől csökkenni kezdett, Brazíliában kialakult az ún. tanga (thong, g-string).

Share This