Karácsonyi receptek
A levegővétel fontossága az edzésen
avagy hogyan tudod még hatékonyabbá tenni az edzésedet a megfelelő levegővétellel? UGYE TUDOD!!! Megtanítunk hatékonyan edzeni! A megfelelő légzésnek nagyon fontos szerepe van a teljesítmény és az állóképesség fokozásában. A mozgás során felgyorsul a keringés, és a...
Utálod, hogy túl nagy a hasad? Állandóan fáradt és túlérzékeny vagy? Nem tudsz aludni? A sokadik kávét iszod, még sincs semmi hatással rád? EZ A MELLÉKVESE FÁRADTSÁG
Mi a mellékvese-fáradtság? Ha a felsorolt tünetek közül legalább 5 jellemző Rád, érdemes elolvasnod az egész cikket, hátha hasznos megoldást nyújtunk a problémádra. indokolatlan súlygyarapodás kifejezetten a has tájékán krónikus fáradtság, kimerültség érzése...
Terápiás kollagén leves – gyógyító erőleves
Vékonybél-hámot és -bolyhokat regeneráló, gyulladáscsökkentő, tápanyag-felszívódást segítő terápiás hatás. Rendkívüli gyógyító ereje van az alaplének, mert enzimeket is tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, regenerálják a bélbolyhokat. Mindenkinek ajánljuk, de...
Miért együnk fermentált ételeket?
Évezredes bölcsesség, hogy a egészség és a betegség egyaránt a belekben lakozik. Az orvostudomány jóvoltából mára már azt is tudjuk, hogy emésztőrendszerünk, és az egész szervezetünk egészsége túlnyomórészt a vastagbelünket benépesítő, milliárdnyi mikroorganizmus...
A BÖJT nem fogyókúra, de……………
A magyar farsangi ünnepkör szokásainak középkori gyökerei vannak, évszázadok óta a nagy tél végi mulatságok ideje. Vízkereszttől, január 6-tól Hamvazószerdáig tart, ez a nap az idei évben február 17. Utána következik a negyven napos Nagyböjti időszak. A húsvéti...
FARSANG – ünnepek, ünnepkörök, hagyományok, jeles napok
Éppen csak kihevertük a karácsonyi és szilveszteri lakomázás, ünneplés fáradalmait, máris itt van a vízkereszt, kezdődik a báli szezon. A farsang gyökerei ősidőkig nyúlnak vissza és főleg a tél búcsúztatásáról szólnak. Azt hitték ugyanis a régiek, hogy a tél utolsó...
Hogyan szabadulhatnék meg az édesség kívánástól?
Úgy érzed, hogy nem tudsz ellenállni a pékségből kiáradó csábító illatoknak? Főleg délután, estefelé tör rád a csoki vagy egyéb édesség iránti vágy? Megmagyarázhatatlan hangulat ingadozásaid vannak? Valószínűleg instabil a vércukor szinted, mivel az agyad pánikba...
Újévi jókívánság hagyományos köntösben
Ugye tudod, hogy csak január 6-án ér véget a Karácsonyi Ünnepkör! Újév napjától ezen a héten egykoron jókívánságokkal házaltak a fiatal legények, vagy éppen leányok a Három királyok gúnyájába öltözve és felidézve a Napkeleti pogány Bölcsek; Gáspár, Menyhért, Boldizsár...
Miért fontos a rendszeres edzés az 50+, 60+ korosztály számára?
avagy Miért tartjuk fontosnak a Málnárium rendszeres edzéseket éppen a 40+, 50+, sőt akár a 60+-os korosztály számára? Egy friss szociológia kutatást olvastam a témában, miszerint kevésbé aktívak és sokkal betegebbek a magyar nyugdíjasok nyugati kortársaiknál. Az...
Minden mentes bejgli
Hozzávalók egy rúdhoz:A tésztához langyosítsuk meg a növényi tejet, majd a cukorral futtassuk fel benne az élesztőt. Egy keverőtálban mérjük össze a liszteket. Az utifűmaghéjat is keverjük bele az élesztős növényi tejbe, és öntsük az egészet a lisztekhez. Dolgozzuk...
SÜTŐBEN SÜLT „RÁNTOTT” PONTY
Hozzávalók 4 főreElkészítés: Hagyományos módon a besózott halszeleteket lisztbe forgatjuk, majd tojásba mártjuk, végül pedig a zsemlemorzsa helyett zabkorpába hempergetjük. Egy mélytányérba kimért 1 dl olajban a halszeleteket áthúzzuk, és légkeveréses sütőben rácsra...
ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT PULYKAMELL TEKERCS PÁROLT BARNA RIZZSEL
Hozzávalók 4 fő részéreElkészítés: Az előre besózott, borsozott pulykamell szeleteket a gesztenyés töltelék helyett vízbe áztatott aszalt szilvával töltjük meg. Ld. gesztenyével töltött pulyka recept. Rizs elkészítés: A zsiradékon átfuttatjuk a rizst, majd felöntjük 2...
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók 4 fő részére:Elkészítés: A sütőt 190 fokra melegítjük.A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, majd 1 ek. olajon megpirítjuk. A gesztenyét éles késsel bevágjuk forrásban lévő vízben kb. 10 percig főzzük, majd meghámozzuk. A zellert is meghámozzuk és kis...
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók 4 fő részéreElkészítés: A darált húst elkeverjük a zabpehellyel, a tojással, hozzáadjuk az 1dl rizstejszínt, két gerezd zúzott fokhagymát, 2kk. fűszerpaprikát, sót, borsot, majd alaposan összedolgozzuk. Ezután a káposzta levelekbe töltjük és félretesszük....
Almás borleves
Elkészítés: A megmosott, meghámozott, félbe majd negyedbe vágott alma magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Felöntjük 3,5 dl vízzel és 1,5 dl borral, ezután pedig hozzáadjuk a fűszereket, a fahéjat, a szegfűszeget, illetve az édesítőszert. Mérséklet...
PONTY HALÁSZLÉ
Hozzávalók 4 fő részére (10 szelet pontyból) Alapléhez: A teljes 4 adag megfőzéséhez 10 szelet ponty szükséges. A táblázatban azért szerepel csupán négy szelet, mert az alaplé átpasszírozása során a hal nagy része, különösen a csontos rész kidobásra kerül.Elkészítés:...
Hogyan szabadulhatnék meg az édesség kívánástól?
Úgy érzed, hogy nem tudsz ellenállni a pékségből kiáradó csábító illatoknak? Főleg délután, estefelé tör rád a csoki vagy egyéb édesség iránti vágy? Megmagyarázhatatlan hangulat ingadozásaid vannak? Valószínűleg instabil a vércukor szinted, mivel az agyad pánikba...
Karácsonyi „torzulások” és a vásárlási, ajándékozási őrület
Miről szól manapság a karácsony? Évente újra és újra felmerülő kérdés szerintem nem csak bennem. Már októbertől elkezdünk gondolkodni, hogy kinek mit adjunk ajándékba. Jegyzeteket készítek és figyelem a szeretteim vágyait, kívánságait, de van, akitől listát kapok,...
A FÉNY ÜNNEPE más kultúrákban
Mindenekelőtt fontos megtudnunk, hogy a világon általánosan elterjedt időszámítás keresztény alapokon nyugszik, vagyis Jézus születéséhez viszonyít az általunk használt Gergely naptár, amit Gergely pápa vezetett be 1582-ben. Más kultúrákban azonban az időszámítás...
Karácsonyi utazás a szimbólumok, szokások között
Közeledik a karácsony és szeretjük feldíszíteni a lakásunkat, környezetünket, hogy ezek segítségével a lelkünk is felkészüljön az ünnepre. Vannak saját hagyományaink és szokásaink és vannak mástól, más népektől átvett szokások is, amit ki-ki a maga módján értékel, él...