avagy Miért tartjuk fontosnak a Málnárium rendszeres edzéseket éppen a 40+, 50+, sőt akár a 60+-os korosztály számára?

Egy friss szociológiai kutatást olvastam a témában, miszerint kevésbé aktívak és sokkal betegebbek a magyar nyugdíjasok nyugati kortársaiknál.

Az Európai Unió az aktív idősödést (active ageing) tűzte ki társadalompolitikai célként.

Legyünk mi Málnáriumosok hölgyek ennek a célnak a zászlóvivői Magyarországon!

Tudom, hogy nagy szavak ezek, de véleményem szerint igenis példát tudunk mutatni együtt ennek a korosztálynak azzal, hogy FITT-en tartjuk magunkat.

Miért fontos ez?

A cikkben ijesztő és lehangoló statisztikai adatok szerepelnek rólunk, magyar idősebbekről:

„Az OECD 2019-es statisztikája szerint a magyarok egészségi állapota rosszabb, mint a legtöbb uniós országé, amely főként az egészségtelen életmódra és az egészségügyi ellátás rossz működésére vezethető vissza. Az Eurostat 2020-as adatai szerint ráadásul Magyarországon volt a legmagasabb a megelőzhető halálozások száma a 75 évnél fiatalabbak körében, amiért jórészt a tüdő- és szívbetegségek felelnek. A SHARE-adatok alapján is az látszik, hogy a magyar idősek egészsége rosszabb, mint a nyugati régióban élőké, mi több, a mutatók többsége a többi KKE-i ország átlagától is elmarad.

Az időseink döntő többsége szenved legalább egy krónikus betegségben, az 57-64 évesek 75 százaléka, a 65 év felettiek közel 90 százaléka. „A krónikus betegségek átlagos számát tekintve mind a két korcsoportban szignifikánsan magasabb az egy főre jutó szám Magyarországon (2,3 és 2,2), mint Nyugaton (1,7, és 1,5), ám a különbségek abszolút értékben nem számottevőek.” Továbbá mind a két kor-osztályban jóval gyakoribb nálunk a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Ezen kívül az idősödéssel járó egészségromlás jóval hamarabb bekövetkezik Magyarországon, mint máshol. Nálunk a legmagasabb az elhízottak aránya, az 57-64 évesek közül minden harmadik elhízott, míg a nyugati országokban csak minden ötödik ember.”

Szeretnénk azt hinni, hogy a Málnárium edzései HATÉKONYAN segítenek abban, hogy a fent említett korosztály legalább a női tagjai aktívak maradjanak 50-60 év felett is annak érdekében, hogy vidáman és FITT-en tudják a hátukon vinni a családjukat. Szükség van még ránk és nekünk is szükségünk van még jó néhány egészségben és boldogságban eltöltött évekre ahhoz, hogy unokázzunk, élményeket gyűjtsünk, csinosak és vidámak legyünk.

Nyugati szomszédainkat látva bizony a 60-70-es korosztály még sokat kirándul, túrázik, sőt a sípályákon is rendszeresen sportol.

A rendszeres mozgásnak nem a csupán fizikai fittség a pozitív hozadéka, hanem az ÖNBIZALOM is, ami egyrészt a mozgás hatására termelődő boldogsághormonok eredménye, másrészt viszont az intenzív mozgás intenzív vér- és nyirokkeringést eredményez, ami frissen és fiatalosan tartja a bőrünket is.

Nagyim tanácsát mindenkinek szívből ajánlom: „Nevess, mosolyogj sokat, hogy mosolygós ráncaid legyenek öreg korodban!” Ő mindig kereste a boldogsághormonokat termelő tevékenységeket, bár bizonyára fogalma sem volt a tevékenységei hormonális hatásáról. Csak úgy ösztönösen vidám és boldog tudott maradni 101 éves koráig, pedig átélte a 20. század minden borzalmát.

A rendszeres sport abban tud segíteni, hogy ne csupán leéljük az életünket valahogy, hanem a lehető leghosszabb ideig FITT-en, egészségesen, mozgékonyan és boldogan élhessünk családunk, gyerekeink és unokáink körében úgy, hogy ne teher, hanem segítség legyünk számunkra is fizikailag és lelkileg a bölcsességünkkel is.

Ebben a mostani járvány helyzetben fokozattan tapasztalhatjuk, hogy az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedőket sokkal súlyosabban, akár végzetesen is érinti a betegség. Remélem ez arra is tanít bennünket, hogy ne csupán elbújjunk a járvány elől, hanem aktívan tegyünk is azért, hogy elkerüljük azt, vagy sokkal enyhébben érintsen bennünket, ha már elkapjuk.

Ennek egyik eszköze a sport, a rendszeres mozgás, amire a Málnárium online edzései is lehetőséget adnak, amiket bármikor, bárhonnan elérhetsz, csak akarnod kell. Tegyél magadért és ne halogass a mosogatás és egyéb teendők miatt.

Edward Stanley bölcs mondása most különösen aktuális:

“Akik úgy vélik, hogy nincs idejük a testmozgásra, azok előbb-utóbb kénytelenek lesznek időt szakítani a betegségre.”

Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/kevesbe-aktivak-es-betegebbek-a-magyar-nyugdijasok-nyugati-kortarsaiknal-20201201.html