Vadnyugat kifejezést az Amerikai Egyesült Államokat alapító 13 gyarmattól nyugatra fekvő területre használjuk. A Vadnyugaton először csak indiánok éltek, őket dél felől kezdték el meghódítani a spanyol telepesek, akik azonban nem maradtak tartós ideig. Ezután az angol telepesek kezdték el a nyugati partot elfoglalni. Az indiánok kezdetben barátságosan fogadták őket, mikor azonban egyre nyugatabbra kezdtek terjeszkedni és egyre több indián törzs földjét foglalták el és fosztották ki, akkor az indiánok egyre többször támadták meg őket. Az indiánok végig benépesítették a Vadnyugatot, egymással nem mindig voltak békében, sokat háborúztak és csak azokkal kötöttek békét, akik előtte elszívták velük a békepipát.

Az Amerikai Egyesült Államok 1803-ban megvásárolta Louisiana államot a Napóleon vezette Franciaországtól méghozzá az Kaliforniában talált arany miatt.

A legenda szerint így történt:

Egy hideg januári reggelen James Marshall, aki Kalifornia északi részén, a Sierra Nevada lábainál egy épülő fűrészmalom ácsolását végezte, a hulladékürítő vályúban egy csillogó kavicsot pillantott meg. Felkapta, odaszaladt a gazdájához és a többi munkáshoz: -Úristen! Aranyat találtam!

Ezután vándorlók ezrei lepték el a prériket. Sokan a kaland, mások az új, jobb élhetőség miatt. Az őslakos indiánokat rezervátumokba kényszerítették. A Vadnyugat legmeghatározóbb emberei az aranyásók voltak, akiknek kemény sorsa volt. Mindennap 20-21 órát robotoltak egy szitával. A bányásztáborok kezdetleges lakóhelyek voltak, de nem volt bennük fejetlenség. Eleinte minden ember őrizetlenül hagyhatta a holmiját, miközben dolgozott. Ahogy azonban nőtt a versengés és fokozódott a gazdagodási vágy, valamint fellépett a konkurencia.

A Vadnyugat a hírnevét a banditáknak köszönheti. Általában törvényen kívüliek, vagy rossz múlttal rendelkezők voltak. Vonzották őket a kalandok, és a gyors meggazdagodás vágya is hajtotta őket újabb és újabb gaztettekre. A banditák nagy része általában a kontinensen végighaladó vasutakat támadta meg. Kedvelt célpontjaik voltak a hirtelen meggazdagodott emberek is. A banditák általában utálták az indiánokat, bár néha a nagy fogás reményében szövetséget kötöttek velük.

A Vadnyugat másik jelentős alakjai a seriffek voltak. Ők voltak a „rend őrei”, bár a helyzetek általában túltettek rajtuk. A seriffek önmaguk ítélkezhettek az emberek fölött és teljhatalmuk volt a rájuk kijelölt városokban. Emiatt sokszor nem voltak túl népszerűek az emberek körében.

cowboyok pedig  Amerika újkori történelmének meghatározó szereplői voltak. A cowboy szó jelentése tehenészfiú, marhapásztor. Az  1862-65-ös polgárháború után főszerepet kaptak az élelemhiánnyal küszködő országban az élelmezés biztonságának helyreállításában. Az északi államok húshiánytól szenvedtek, a déli vidékekről hajtották, terelték a marhákat a tehenészfiúk, miközben a szállítmány sorsát banditák és ellenséges indiánok veszélyeztették.

„A cowboy az az ember, akinek lova, coltja és kalapja van”, hangzik a feltehetően északiaktól származó mondás. A kalap barna vagy szürke volt. Fehéret és feketét csak a városi emberek hordtak. A cowboyok ruházata a célszerűséget szolgálta. Egész nap a marhákat kellett terelgetniük, ezért a hőség ellen meg kellett védeniük magukat. A fej védelmére szolgáló kalap máig a jellegzetessége a cowboystílusnak. A nyakukban kendőt hordtak a por elleni védekezés céljára és az izzadás ellen. Erős inget és nadrágot viseltek, amin külön marhabőr lábszárvédő volt, ami a ruházatot és a lábat is védte. Erős magas szárú cipő vagy csizma tartozott még a felszereléshez, amit még a lovastartozékok, sarkantyú stb. egészített ki.

 Erről az izgalmas újvilágról szólnak a western filmek, és ebből az időből származik a western jellegzetes öltözete A farmer is.

Tudtad, hogy az indigókék anyagot i.e. 14000 körül már használták valamilyen hordozó vagy tároló eszközként Peruban? És azt, hogy a denim anyag már az 1600-as években létezett, méghozzá Franciaországban? Egyébként az első farmernadrág nem kék, hanem barna volt. S bár Levi Strauss adott nevet a farmernadrágnak, a feltaláló egy szabó, Jacob Davidson volt, aki az aranyláz idején a bányászok, szerencsevadászok, munkások és farmerek szövetnadrágja helyett egy strapabíróbb anyagból akart nadrágot csinálni, úgy, hogy azok zsebeit szegecsekkel megtűzdeli, hogy ne szakadhassanak le.

Ehhez kérte Levi Strauss segítségét – aki a szövetet, a szegecset és az anyagi hátteret biztosította.

Kettejük társulásából aztán megszületett az első farmernadrág. Nevét a farmerekről kapta, mert a legtöbbet ők használták. A lógót, amelyen két ló próbálja elszakítani a nadrágot, nem kell senkinek bemutatni. Egyébként állítólag valóban ez volt a szakítópróbája Levis-nek – korabeli marketing fogásként.

Ekkor, azaz 1873-ban vette kezdetét a farmer hódító útja Amerikában.

Rengeteg jó filmet tudunk ajánlani erre a hétre a témában:

  • Volt egyszer egy vadnyugat
  • Az ördög jobb és bal keze
  • Vissza a jövőbe III.
  • Aranyeső Yuccában
  • Farkasokkal táncoló

…és még itt van további 100 szuper western film: https://www.mafab.hu/filmek/filmek/1/?yrf=&yrt=&genre=37

 

Forrás: Wikipedia