A szénhidrát-tolerancia a hasnyálmirigy állapotát tükrözi.

Egy 100 százalékos skálán nézve megmutatja, hogy hány százalékban tolerálja a szervezeted a magas glikémiás-indexű szénhidrátokat. A normál érték 60-80 százalék között van. Ennél alacsonyabb, vagy magasabb értéket mérve felhívjuk figyelmed a táplálkozási ajánlások még fokozottabb betartására, a szénhidrát tartalmú élelmiszerek glikémiás-indexének, valamint glikémiás- terhelésének figyelembevételére!

A szénhidrát-tolerancia értékedtől függetlenül törekedj arra, hogy a vércukorszinted a nap folyamán kiegyensúlyozott maradjon, és kevésbé ingadozzon!

Az étkezések között tarts 3,5-4 óra szünetet, főként akkor többet, ha a fogyni szeretnél, így nem kerülsz az inzulin hormon csapdájába és gyorsabb lesz a fogyás! Amennyiben szénhidrát-típusként optimális a testsúlyod és igényled a napi 4-5-szöri étkezést, akkor arra figyelj, hogy minimum 3 óra teljen el két étkezés között.

A szénhidrát-típusok általában jobb hasnyálmirigy-funkcióik révén képesek jobban feldolgozni a finomított, és összetett szénhidrátokat, mint a fehérje-típusú emberek, azonban ennek ellenére is fokozottan kerüld a finomított szénhidrátokat, mint cukor, fehér liszt és mindezekből készült sütőipari termékek, ill. fehér rizs. Összetett szénhidrátok fogyasztása megengedett, de mindenképpen javasoljuk azokból is az alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkező, teljes kiőrlésű (tk), nem hántolt gabonaipari termékek fogyasztását, mint barna rizs, tk. basmati rizs, jázmin rizs, köles, hajdina, tk. gabonából készült tészták, tk. kenyerek és péksütemények. Ezekre a tanácsokra különösen akkor érdemes odafigyelned, ha vércukorproblémáid vannak, vagy a szénhidrát-tolerancia értéked 60% alatti. Ez esetben a magas glikémiás index-szel rendelkező (gyorsfelszívódású) szénhidrátforrások pl. cukor, finomlisztből készült sütőipari termékek, hántolt gabonák és azok sütőipari termékei, burgonya kerülendő, valamint a szervezetre nézve magas glikémiás terhelés adó (keményítőben gazdag) szénhidrátforrások pl. tk. kenyér, tk. tészta, barna rizs, jázmin rizs, tk. basmati rizs, köles, hajdina fogyasztását korlátozni is kell, és helyette olyan szénhidrátforrásokat előnyben részesíteni, melyek alacsonyabb szénhidráttal rendelkeznek, és élelmi rostokban gazdagok pl. zöldségek.

Olvasd tovább a táplálkozási program részleteit!