fbpx

Szinte minden nőt az foglalkoztat, hogyan tud megszabadulni a hasán lévő feleslegtől. Ha Te is így vagy ezzel, akkor ez a cikk Neked szól – olvasd el!

A Málnárium gépek bemutatását éppen ezért kezdjük a HASPRÉS GÉPPEL, és az ehhez kapcsolódó problémakörök megvitatásával.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a hasizomgyakorlatoktól nem fogy el az úszógumi. 

Erősödhet tőle a hasizmod, de a fölötte lévő zsírréteg ettől még nem fog eltűnni, mert annak a zsírrétegnek a leadásához semmi köze sincs a hasizmod erősítéséhez. Így az erősödő izmod akár még “ki is nyomhatja” a fölötte lévő zsírréteget.

Ugyanakkor egyáltalán nem felesleges az izmok erősítése, mert minél több izmod van, annál hatékonyabban égeted a zsírt mindenhonnan, ráadásul – ahogy már korábban említettük – a hasprés gép a tartásodon is javít, ha jól csinálod.

Miért van, hogy a hasizom gyakorlatok nem hatékonyak eléggé az úszógumi megszüntetésére? 

A zsírraktározás élettana

Vegyünk egy példát, amiben a bevitt többletkalóriának köszönhetően hetente 20 dekát hízik valaki. A szervezetnek minden héten el kell döntenie, hogy a zsírrá alakított többlet energiát hová teszi le raktározás céljából. Képzeld úgy el a testedet, mintha az tényleg egy raktár lenne több sornyi polccal, a felesleges energia pedig valamilyen dobozolt áru, amit raktározni kell. A genetikai programunk azt határozza meg, hogy milyen polcokat milyen sorrendben töltsünk fel.

A genetikai programunkat pedig örököljük elődeinktől és ezzel nincs mit tenni? Ne csüggedj! Van megoldás, de nem olyan egyszerű. Kitartás és idő kell hozzá, mint ahogy a zsírpárna kialakítása is időbe telt és „kemény munka kellett hozzá” – ugye?

Különbözőek vagyunk, ezért a lerakódási sorrend is különböző mindenkinél. Van, aki a melleire, mások a combjukra, hasi tájékra híznak először, de vannak olyanok is, akik egyenletesen híznak mindehová és így sem ők maguk, sem mások nem veszik észre időben a plusz kilókat. Az egyik legveszélyesebb hízási hely a zsigerek között hízás, amire szintén genetikai hajlam szükséges, de ez a felesleg tovább rontja a látványt, vagyis az úszógumi méretét.

A zsírraktározási programunk tehát egyénenként változó lehet. Lehet, hogy neked először a hasadra jön fel a zsír, másnak lehet, hogy először a csípőjére.

Ha a genetikai programod olyan, hogy először jön fel a hasadra a zsír kalóriatöbblet esetén, akkor fordított helyzetben, azaz kalóriadeficit (fogyás) esetén onnan fog lemenni utoljára. A fogyásnál ugyanis a hízás ellentéte zajlik le. Ez rossz hír, ugye?

Egész egyszerűen ez annyit jelent, hogy nincs fogyás hasról gyorsan! Nem lehet kizárólag hasról fogyni! Ahogy nem lehet kizárólag combról fogyni vagy csípőről fogyni sem! Egyedül fogyni lehet, de hogy honnan fogysz, azt a szervezeted dönti el!

Mégis mit kell tenned, hogy a hasadról (is) fogyni tudj?

Természetesen az alapok ott kezdődnek, hogy egy hosszabb távon is tartható, nem túlságosan megterhelő kalóriadeficitet kell megvalósítani. Vagyis a szükségesnél nagyjából 15%-kal kevesebb kalóriát kell bevinni.

Ez megint csak egyénenként változik, de onnan fogod tudni, hogy nagyjából jó úton haladsz, hogy néhány hét stagnálás után elkezdesz lassan, de biztosan fogyni.

A túl nagy kalóriadeficit nem jó, mert az nem segíti, hanem hátráltatja a tartós fogyást. Természetesen nem mindegy az sem, hogy mit eszel.

A zöldségekben gazdag, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, babokat, olajos magvakat, száraz húst, halat és tojásfehérjét is tartalmazó étkezés a legcélravezetőbb. Legtöbb genetikai típusnak kerülni kell a finomított szénhidrátokat és a tejet, tejtermékeket is.

Szintén genetikai adottság, hogy milyen arányban egyél fehérjéket, zsírokat és szénhidrátot.

Természetesen nem úszod meg a mozgást sem!

Mindannyian tudjuk, hogy a legtöbben csak mágikusan szeretnének hasról fogyni gyorsan, de tenni már nem szívesen tesznek a dologért. Szerencsére, Te nem ilyen vagy, tudod, hogy a fogyásban, különösen ha hasról, combról, stb. szeretnél fogyni – bár szomorú, de – nincsenek kiskapuk.

Bizony edzened is kell!

Ha nagyon sok súlyfelesleg van rajtad, akkor kezdésnek ízületkímélő kardiómozgás a leghatékonyabb, amit mindenképpen ki kell egészíteni izomerősítéssel is. Erre pedig kiválóan alkalmas az intervall köredzés, ahol felváltva végezhetsz ízületkímélő izomerősítést és kardió gyakorlatokat, ráadásul saját erőnlétednek megfelelően.

Az edzés alatt megemelkedik a pulzusod és ezzel egyidőben több oxigén kerül a belégzés hatására a szervezetedbe. Az oxigén pedig a zsírégetés legfontosabb alkotóeleme az anyagcsere folyamán.

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen intenzitással végzed az edzést. Hogy minél pontosabb és hatékonyabb legyen, ugyanakkor biztonságos is, mindenképpen használj az edzésekhez lehetőleg saját pulzusmérő órát.

A Málnárium állapotfelmérésen és havi kiskontrollokon kiszámoljuk neked az edzésedhez szükséges egyéni pulzustartományokat. Használd ki ezt a szolgáltatásunkat és eddz a lehető leghatékonyabban!

Share This