fbpx
Csak óvatosan a koleszterin általános megbélyegzésével!

 Túlzás azt állítani, hogy a koleszterin mindenképpen ártalmas. Ugyan szinte mindenki tudja, hogy részben ez felelős a szív- és keringési betegségekért, de csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért is nélkülözhetetlen a koleszterin az egészséghez.

A koleszterin

A koleszterin fontos és szükséges része a testednek, ez építi fel a sejtmembrán egy részét, és segíti számos hormon termelését. Sok koleszterin a táplálékból származik (például marha- és sertéshús, szárnyasok, hal, sajt, tojássárgája), de a legtöbb a májban, telített zsírból képződik. A koleszterin megtalálható az agyban, a mellékvesében, és az idegrostok hüvelyében, burkában is.

Érdekességek a koleszterinről:

  • A bőrben a nap ultraibolya sugarainak hatására D-vitaminná alakul át.
  • Segíti a szénhidrátok anyagcseréjét, tehát minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több koleszterin termelődik.
  • Elsődleges forrása az életfontosságú mellékvese-szteroid-hormonoknak, mint a kortizonnak és a nemi hormonoknak.

 A rossz (LDL) és a jó (HDL) koleszterin

Az újabb kutatások kimutatták, hogy a koleszterin különbözőképpen viselkedik, attól függően, hogy milyen fehérjéhez kötődött. A lipoproteinek azok a fehérjék, amelyek a vérben a koleszterint szállítják. A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL = low-density lipoprotein) a vér koleszterintartalmának 65%-át, a nagyon kis sűrűségű lipoproteinek (VLDL = very-low-density lipoprotein) a koleszterin 15%-át szállítják, és feltehetően ezek függenek össze a szívbetegségekkel és a keringésrendszeri problémákkal.

Számos faktor emelheti a vér koleszterinszintjét, az egyik legjelentősebb az elhízás, ami a mozgáshiánynak és az elfogyasztott telített zsírsav és finomított szénhidrát (pl. cukor, fehér liszt- kenyér) mennyiségének a következménye.

A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL = high-density lipoprotein) azonban, amelyek a koleszterin 20%-át szállítják, úgy látszik, ellentétes hatásúak. A HDL főleg lecitint tartalmaz, amelynek detergens hatása feltöri a koleszterint, és így könnyen szállíthatja a vérrel anélkül, hogy eltömítené az artériákat. Elvileg minél magasabb valakinek a HDL-szintje, annál kisebb az esélye arra, hogy szívbaj tünetei alakulnak ki.

A tanulmányok azt bizonyítják, ha felváltod a telített zsírsavakat telítetlen zsírsavakkal, akkor csökkentheted a rossz LDL-szintet.

Egyébként, amit elfogyasztol, csak kis hatása van az LDL-szintre; ha több koleszterint eszel húsból, tojásból, tejtermékekből, tengeri ételekből, a máj kevesebbet termel. Ez tartja meg a vér állandó koleszterinszintjét.

Magas koleszterinszint

Az alábbi tényezők járulnak hozzá a magas koleszterinszint kialakulásához, mivel tartósan növelik a koleszterin mennyiségét a vérben. Ezért az alábbi tényezőket mindenképpen kerüld, ha lehetséges:

  • cigaretta és nikotin
  • légszennyezések
  • kávé és koffein
  • élelmiszeradalékok
  • feldolgozott cukrok
  • telített zsírok
  • stressz és depresszió

Összefoglalás

Végezetül érdemes még megemlíteni a sokat támadott tojással kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban, ahol ma fele annyi tojást fogyasztanak, mint 1945-ben, a szívrohamok előfordulása mégsem csökkent ezzel összehasonlítható mértékben.

Hiába tartják veszélyesnek a tojást, a tojás nélküli étrend ugyanolyan egészségtelen lehet, mivel a tojásban nemcsak a legtökéletesebb összetételű fehérje-komplex található, de lecitint is tartalmaz, ami elősegíti a zsírok hasznosulását. És ami a legfontosabb, növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét.

 

Forrás: https://dietless.hu/