fbpx

Immár 100 éves múltra tekintenek vissza azok a tudományos kutatások, amelyek a Horisan Metabolic Typing táplálkozási program mai formájának kialakításához vezettek. 

Anyagcserénket befolyásolja az idegrendszerünk, a hormonrendszerünk, az emésztőrendszerünk működése, vércsoportunk és akár egyéni élelmiszer-érzékenységek is.

Egymástól függetlenül néhány tudós, orvos és természetgyógyász elképzeléseket, feltevéseket fogalmazott meg a típusok különbözőségeiről és táplálkozási szükségleteiről.

 • Francis Marion Pottenger (1901-1967) az élelmiszerek vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta: a fehérjék a szimpatikus idegrendszeri ágat, a szénhidrátok a paraszimpatikus idegrendszeri ágat erősítik. Könyve: Symtoms os Visceral Diesease (A zsigeri betegségek tünetei)
 • 1930-as években Dr Weston Price – fogorvos, Cleveland, Ohio. (1870-1948) fogorvosként sokat utazott és tanulmányokat folytatott a primitív népek táplálkozásáról. 1939-ben megjelentette Nutrition And Physical Degeneration (A táplálkozás és a fizikai degeneráció) című könyvét, amelyben részletesen bemutatta az utazásai során tanulmányozott különböző kultúrák táplálkozását. A könyvében azt a következtetést vonja le, hogy a modern nyugati étrend (különösen a liszt, a cukor és a modern feldolgozott növényi zsírok) számos fogászati ​​problémát és egészségügyi problémát okoznak. Végkövetkeztetése az elődök táplálkozási szokásainak folytatása.
 • 1940-es években Dr. William Herbert Sheldon (1998-1977) amerikai pszichológus nevezte meg a szomato típust az alkotmányos pszichológia területét, amely megpróbált testtípusok viszonylatával, intelligenciájával és társadalmi hierarchiájával korrelálni. A kétéves európai ösztöndíj megszerzése lehetővé tette számára, hogy tanulmányozza Carl Jungot, és látogassa meg Sigmund Freudot és Ernst Kretschmert. Európa után 1938-ban a Harvard Egyetemre költözött. A pszichológiában a szomatotipológia egy új változatát dolgozta ki azáltal, hogy az embereket endomorf, mesomorf és ectomorphikusnak minősítette. Kutatásait a Varieties of Human Physique című könyvében fejti ki.
 • 1950-es években Dr. Roger William (1893 – 1988) az Austini Egyetem biokémia professzora, felfedezője a B5-vitaminnak, a folsav névadója, 21 könyvet és több mint 300 közleményt publikált. A „Biocheical Individuality” című könyvében bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését, valamint hangsúlyozza a személyenkénti táplálkozási követelmények egyediségét. Több nyelven is megjelent ismert könyve után számos táplálkozással kapcsolatos további könyvet publikált, például az alkoholizmus táplálkozással történő megelőzéséről is.
 • 1960-as években George Watson (1893 – 1988) a „Nutrition And Your mind” (Táplálkozás és az elme) című könyvében elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés, ill. a táplálkozás és az égetőrendszer között. Pszichiáterként dolgozva feltűnt számára, hogy páciensei állapota és viselkedése rövid időn belül megváltozott különböző élelmiszerek fogyasztásának hatására.
 • Ugyancsak az 1960-as években Emanuel Revici (1896–1997) publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben. Ő már az 1930-as években Párizsban, a Pasteur Intézetben folytatott kutatása során alapozta meg az orvostudomány átalakulását. Úttörő volt orvosi felfedezéseiben a fájdalomról, rákról és egyéb betegségekről, nem mérgező “kemoterápiájáról”.
 • Szintén 1960-as években Dr.Henry Bieler (1893 – 1975) amerikai orvost saját súlyos asztma betegségének gyógyítása indította el a korai táplálkozástudományi kutatások felé. Legismertebb könyve az Ételben az orvosság „Food Is Your Best Medicine”, amely 1965-ben jelent meg a különböző mirigytípusokról.Széles körben elismert és egyben támadott úttörő alternatív gyógyász, aki nem gyógyszerekkel, hanem étrend-alapú terápiákat alkalmazott gyógyítására vagy megelőzésre különböző betegségek, beleértve az asztma , a cukorbetegség és a rák ellen.
 • 1970-es évek: Dr. James D’Adamo bemutatja könyvében „One Man’s Food”, The D’Adamo Diet” a koncepcióját, az összefüggéseket vércsoport és táplálkozás között.
 • 1970-es években David Christopher Kelly (1944 –2003) volt az első, aki végre a 70-es évek közepén megalkotta a típusnak megfelelő táplálkozás rendszerét, amik nagyobb problémák nélkül praktikusan alkalmazhatók.
 • Dr. Kelley 1965-ben hasnyálmirigyrákban betegedett meg, de ebből a szinte mindig gyorsan halált okozó betegségből ki tudta magát gyógyítani. De amikor ugyanezzel a módszerrel néhány paciensén segíteni akart, nem mindig ért el sikereteket, és akkor ismerte fel, hogy egy egyéni igényeknek megfelelő táplálkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyulás esélyei mindenkinél javuljanak, ne csak néhányuknál. Felhasználta Pottenger és mások feltevéseit, tételeit, akik már korábban tudósítottak az egyes nyersanyagok hatásairól az autonóm idegrendszerre. Dr. Kelley ezeket a tételeket sokkal tovább fejlesztette. Mindenekelőtt kidolgozott egy metódust, aminél egy nagyon átfogó kérdőív (egy akkoriban több mint 300 kérdésből állót) segítségével az autonóm idegrendszerre vonatkozóan – meghatározható az egyéni típus. Ezzel az újonnan kifejlesztett metódussal jelentősen emelkedtek a gyógyulási sikerek, éveken át ezzel dolgozott és mindig finomított rajta egy picit, még ha nem is mindig ért el sikereket vele.
 • 1987-ben  Dr. William L. Wolcott leírja könyvében The Metabolic Typing Diet-ban hogy kifejlesztett egy módszert az anyagcseretípusok meghatározására, amelyet diagnosztizáláshoz és különböző terápiák alapjaként lehet alkalmazni, betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.
 • Wolcott 1978-tól Dr. Kelley allergiás betege volt, majd együtt dolgozott vele és átvette azokat a klienseket, akiknek az ajánlások betartása mellett sem javult az állapota. Sokáig kutatott az után, hogyan következhetne be javulás, de csak évek múltával talált rá a tételre, ami sokat ígérő megoldásnak bizonyult. Őt nevezzük a metabolic typing atyjának: http://www.metabolictyping.com/

 • 2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter német orvos természetgyógyász feltalálja az EVA 3000 mérőműszert, mely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak, és megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot.

EVA 3000

Az EVA 3000 műszer német szabadalmú  orvostechnikai eszköz.
A mérés során a gépben lévő tesztanyagokat csuklópánton keresztül teljesen fájdalommentesen elektromágneses impulzusok formájában bejuttatjuk a szervezetbe. Ezek az impulzusok eljutnak a központi idegrendszerbe, ahol válaszreakciót váltanak ki, ami egy úgynevezett karhosszúság reflexben nyilvánul meg.

Ez azt jelenti, hogy a gép valójában feltesz egy kérdést, és az ember teste válaszreakciókat ad úgy, hogy a váll jobb vagy bal oldalán a hátsó izom ellazul. Ennek hatására az egyik kar érezhetően megnyúlik, ezt az izomtónus változást pedig a mérést végző személy érzékeli.

Ez feltétlen reflex, amit tudatosan nem tudunk befolyásolni. Az így kinyert értékeket betápláljuk a speciálisan kifejlesztett szoftverbe, amelynek segítségével készítjük el az egyénre szabott táplálkozási programot és sportajánlást.

A mérést és tanácsadást magasan képzett, nemzetközi vizsgával rendelkező profi szaktanácsadó végzi.

Share This