fbpx

Őrület, hogy mennyi zavart okoznak a fejekben a félrevezető és szenzációhajhász cikkek a neten!!!

Szerintem mindenki találkozott olyan diétával, amiben kerülni kellett a szénhidrátokat. De mik is a szénhidrátok pontosan és valóban kerülni kell őket?Nézzük csak, hogy az élelmiszereink közül mik is a szénhidrátok. Nagyon leegyszerűsítem a csoportosítást.

  • Minden ételünk, ami állatból származik (hús, hal, tojás, tejtermék) = fehérje és/vagy zsír
  • Minden, ami nem tartozik ide, tehát növényi eredetű élelmiszer, azok mind szénhidrátok!!!

Mindig van kivétel! Pl. Az olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag, pisztácia és az avokádó is) a zsírok közé tartozik, valamint szerencsére vannak növényi fehérjéket is tartalmazó ételeink, mint a hüvelyesek például, de ők is többségében szénhidrátok.

A szénhidrátokat viszont 2 fontos csoportba soroljuk, és éppen ez okozza a téves megfogalmazást:

  • Egyszerű szénhidrátok – de egyszerűsítsük le az elnevezést is – gyorsan felszívódó, rossz szénhidrátok
  • Összetett szénhidrátok – lassan felszívódó, jó szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozik például a cukor, fehér liszt, fehér rizs, tésztafélék, és csak ezeket nevezi a köznyelv szénhidrátoknak, pedig…….

………..az összetett szénhidrátok is szénhidrátok mint például a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek.

A szénhidrátok összességében a szervezet számára könnyen hozzáférhető energiát biztosítanak fizikai és szellemi igénybevételhez. Nélkülözhetetlen szerepet játszanak az izomműködés, agyi működés és tanulási folyamatok, vegetatív idegrendszer, veseműködés, sebgyógyulás és a hormonális működések területén. Láthatjuk tehát, hogy szénhidrátok nélkül nincs élet!

Innen tisztán látszik, hogy ezt az élelmiszer csoportot tilos teljes mértékben kiiktatni a táplálkozásunkból, de tudatosan kell fogyasztani, hogy a szervezetünk a leghatékonyabb formában tudja hasznosítani. Például a gyümölcsök annak ellenére, hogy az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak magas rost, vitamin és ásványi anyag tartalommal is rendelkezik.

Tekintettel arra, hogy nem vagyunk egyformák, így mindenkinek más a szénhidrát igénye is, ami a szervezet anyagcsere működésétől függ. Az általános tanácsok, szabályok nem biztos, hogy mindenkinek egyformán hasznosak. Ezért érdemes megismerni a saját örökölt anyagcsere működésünket, hogy ehhez alkalmazkodva táplálkozzunk, segítsük a szervezetünket a legoptimálisabb energiatermelésre.

Mert ugye a táplálékaink tulajdonképpen a mi üzemanyagaink!!! Jó üzemanyaggal pedig jól megy, repeszt a motor.

Share This