fbpx

Nap mint nap tapasztaljuk a Málnárium klubokban, hogy nagyon nehéz a rendszeres edzéseket beiktatni az életbe, főleg ha évekig, vagy évtizedekig nem volt része az életnek a sport, tehát nem tapasztalta meg valaki ennek jótékony hatását.

Az első nagy elhatározás után elindul a HALOGATÁS.

Ezt tapasztaljuk már akkor is, miután  valaki fellelkesülve jelentkezik az állapotfelmérésre, mert amikor már az időpont foglalásra kerül a sor, elkezd halogatni, de később is így történik a bérlet vásárlás után az első edzés, vagy a többi megtétele is halogatásba ütközik.

A halogatás egy rendkívül frusztráló, mindenkit érintő probléma. Legtöbbünk életét  végig kíséri ez a pszichológiailag igen erőteljes hatás, pedig van rá megoldás, ráadásul nem is bonyolult.

Reméljük, hogy az itt leírt ötleteinket Te is tudod alkalmazni legyél akár aktív halogató, vagy gyerekeidet, unokáidat, diákjait támogatni kívánó személy.

A halogatás leküzdésével:

 • sokkal produktívabbak,
 • stresszmentesebbek,
 • boldogabbak lehetünk.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy melyek azok az apró módosítások, amelyeket betartva óriási eredmények érhetőek el az élet bármely területén, de persze mi elsősorban azt szeretnénk  a TE ÉRDEKEDBEN elérni, hogy a rendszeres mozgás szokásoddá váljon hosszú távon.

A halogatás pszichológiája evolúciós eredetű: az ember szereti elkerülni a rossz dolgokat, és megszerezni a jó dolgokat.

Ebben az esetben a halogatás jelenti a jót, míg az agyunk számára a rossz az adott tevékenység, amit halogatni próbálunk. Legalábbis rövidtávon. Őseink agya arra lett huzalozva, hogy az azonnali visszajelzésekre összpontosítson, hiszen az élelemkeresés, a ragadozók elkerülése vagy a szaporodás mind-mind azonnali jutalmazást vagy büntetést jelentettek.

A mai modern civilizációban azonban a legtöbb dolog, ami azonnali kielégülést okoz, általában ellenünk dolgozik – hosszú távon. A halogatás leküzdésével tehát az egyik alapösztönünket kell legyőznünk, ami bár nagyon ijesztően hangzik, de korántsem olyan vészes, mint ahogy azt sokan gondolják.

Hogyan küzdd le a halogatás ösztönét?

Az első és legfontosabb lépés a halogatás visszamodellezése, tehát annak a kiderítése, hogy mi is okozza a halogatást.

Az “5 miért” módszer – a halogatás okainak feltárása

A módszer lényege az, hogy leáss a probléma – tehát a halogatás – gyökeréig.

Ehhez nem kell mást tenni, mint ötször feltenni egymás után a kérdést, hogy miért?

 Nincs kedvem edzésre menni? vagy Miért nincs kedvem elkezdeni az életmód váltást?

 • Miért? Mert lusta vagyok elindulni/belevágni.
 • Miért?Mert fárasztó és jobban szeretek videójátékokkal játszani.
 • Miért?Mert sokat kell dolgoznom és nincs időm magamra.
 • Miért?Mert……………
 • Miért?Mert…………………

Miután megadtad a saját válaszaidat, összegezd és találd meg a válaszaid közös nevezőjét, és így már könnyebb lesz valódi motivációt találni, vagy éppen megoldást arra, hogy mégis megtedd, amit eddig halogattál.

Például rájössz, hogy egyedül nem tudod rávenni maga az elindulásra,

 • akkor megkéred a mentorodat, hogy mindig beszéljetek meg a következő időpontot az edzésre és hívjon fel előtte, vagy küldjön egy sms-t.
 • vagy beszervezel magad mellé egy barátnőt, akivel közösen jársz edzeni

Vagy a sok munka akadályoz, akkor

 • csinálsz egy pontos időbeosztást, ahol keresel a rendszeres mozgásra időt,
 • vagy osztályozod fontossági sorrendben a teendőket és kiderül, hogy mi fontosabb, mi kevésbé……

Vannak másik technikák is a halogatás leküzdésére!

1. Szokás halmozás

A szokás halmozás azt jelenti, hogy egy kedvelt és egy nem kedvelt, de kötelező dolgot összekapcsolod. Ez azt jelenti, hogy a két tevékenységet egymással együtt végzed el, de nem kell őket összemosni – a kedvelt dolog elé csak be kell illesztened a kötelező dolgot.

Tételezzük fel, hogy eleinte az edzés a nem kedvelt dolog. Te milyen kedvelt tevékenységeket tudsz elképzelni az edzés mellé?

 • edzés után elmegyek kávézni a barátommal
 • megkérem az edző lányokat, hogy a kedvenc bulizós zenémet rakják fel az edzés alatt………

Ezzel motiválni tudod magad a kötelező dolog elvégzésére, hiszen megjutalmazhatod magad a kedvelt tevékenységgel.

2. Tervezés: mit, mikor, hogyan

Rengeteg kutatás látott már napvilágot, amely megmutatta, hogy ha konkrétan megadjuk az embereknek, hogy mikor, hova és hogyan kell érkezniük, akkor jóval nagyobb eséllyel vesznek részt egy programon.

A Málnárium edzés egyik nagy előnye sokak számára, hogy nem kell időre érkezni az edzésre, hanem saját időbeosztásod szerint járhatsz bármikor. De éppne ez a legnagyobb hátránya is lehet, ha halogatós típus vagy és/vagy még nem érezted meg az edzés valódi hatékonyságát a Te életedre, vagyis nem került még a kedvelt és nélkülözhetetlen tevékenységeid közé.

Ez azért elég gyakori a Málnárium vendégei körében, hiszen az 50-60-70-es korosztály eddigi életvitelében eddig nem volt napi rutin a rendszeres edzés. talán egy következő generáció már máshogy áll ehhez. De FIGYELEM!! le is lehet szokni az edzésről, ha nem gyakorlod.

A halogatás leküzdéséhez tehát azt kell tenned, hogy  mégiscsak magad számára pontos időbeosztást kell készíteni, hogy mikor jársz edzeni. Pontosan ehhez is tud segítséget nyújtani a mentori rendszerünk, amiben meg tudod kérni a mentorodat arra, hogy minden alkalommal írjon rád az edzés előtt.

Hidd el, hogy egy hónap elegendő a rendszeresség megszokásához, különösen akkor, ha ez alatt az idő alatt garantáljuk, hogy elindul a változás a testedben. Pontosan ezért vállaljuk a 100 % pénzvisszafizetési garanciát, vagyis ha 30 nap alatt 12 edzésen részt veszel és a 10 mért értékből legalább 3 nem változik számodra pozitív irányban, akkor visszafizetjük a teljes bérlet árát. januártól pedig egy pozitív motivációt is beépítettünk: ha az első 30 nap alatt 12 edzésen részt veszel, akkor MEGLEPETÉS JUTALMAT KAPSZ!

3. Részekre bontás

Sokat segíthet, ha a feladatot, jelen esetben az edzésre járást nem úgy könyveled el magadban, hogy “mától rendszeresen edzek”, hanem részekre bontjuk.
Így például az első feladat legyen az, hogy ezen a héten 3 x elmegyek edzeni.

Ekkor a feladat már nem fog nyomasztani, túl nagy vállalásnak és félelmetesnek látszani, hiszen látjuk a részeit, ez pedig sokat segíthet a prokrasztináció elkerülésében.

A részekre bontás azért is fontos, mert minél kisebb a feladat, annál könnyebben állsz neki. Amikor pedig már nekiálltál, sokkal nehezebb abbahagyni, mint folytatni. A célok kitűzésénél fontos, hogy azok hihetetlenül részletesek és konkrétak legyenek.

A rövid távú cél már elég konkrét és apró ahhoz, hogy minden fajta ellenállás nélkül nekiállj.

 4. A környezet szerepe

Sokat segít, ha egy olyan környezetet, helyzetet alakítasz ki magad körül, ami megakadályozza a halogatást, vagy megkönnyíti a feladat megkezdését. Amennyiben holnap is el akarsz jönni edzeni, készítsd ki előre az edzéscuccodat, ráadásul olyan helyre, ahol szem előtt van, hogy mindig figyelmeztessen a feladata. Így amikor indulni kell az edzésre, már nem kell azzal foglalkozni, hogy pl. előkeresd az edzés cuccokat.

Írd fel a naptáradba, vagy a hűtőszekrényre az időpontokat, amikor edzést terveztél, de lehet, hogy az is elég, ha kirakod a Málnárium hűtőmágnest, hogy „JÓL DÖNTÖTTÉL!”

5. Határidők használata

A halogatás egyik legnagyobb ellensége a határidő

Amikor valami határidős, akkor nincs időnk a halogatásra – egyszerűen meg kell csinálni. A valóságban viszont – a munkánkon kívül – sajnos kevés határidő létezik.

A jó hír, hogy ezeket mi magad is kialakíthatod. Bár, ha saját határidőt állapítasz meg, az sosem lesz olyan erőteljes, mint a főnököd által kitűzött határidő, de megoldásképpen kérhetünk segítséget. Ebben az esetben a „főnök” a mentorod, illetve az állapotfelmérésen megfogalmazott nagyon konkrét cél és határidő, amit havonta a kiskontroll méréseken újra és újra elő tudod venni.

ÖTLET! Az állapotfelmérésen kapsz egy üres hűtőmágnest, amire írd fel a saját célodat és a belátható határidőt. Ezt pedig otthon rakd ki a hűtőszekrényedre, hogy mindig szem előtt legyen!

Már csak azt kell kitalálni, hogy mi történjen, ha nem tartod be ezeket.

6. Jutalmazás, büntetés

A jutalmazás, illetve a büntetés a legelemibb motivációs erő.

A halogatás pszichológiája is e köré épül: az agyunk keresi azokat az elengedhetetlen dolgokat, amelyek a túléléshez szükségesek. Amennyiben valamit kipróbálunk, és az előnyt jelent számunkra evolúciós szempontból, mert energiát ad, vagy boldogságot okoz, akkor az agyunk azt a jelet küldi nekünk, hogy ezt a tevékenységet ismételjük meg.

Így alakulnak ki a szokások.

Azonban ez fordítva is működik: ha valami rossz dolog történik velünk a cselekvés hatására, akkor az agyunk azt mondja, hogy ezt mindenáron kerüljük el a jövőben (pl.: fájdalom). Érdemes tehát minden feladatot jutalmakhoz és büntetésekhez kötni.

Ha megteszel valamit, ami ki volt tűzve célnak, jutalmazd meg magad. Ha olyat teszel, amit nem szabadott volna, büntesd meg magad.

Itt is sokat segít, ha ehhez külső segítséget vonsz be, ugyanis lesznek olyan időszakok, amikor elgyengülsz, és nem törődsz azzal, hogy megjutalmazd vagy megbüntesd magad – de a Málnárium segít ebben is, legalább is a jutalmazásban

ÖSSZEFOGLALÁS!

A halogatás szinte mindenkit érint kisebb vagy nagyobb mértékben. Ahhoz, hogy elkerüld, először a halogatás pszichológiáját kell megértened, illetve azt, hogy pontosan mi is gátol meg téged a tevékenység elvégzésében.

Amikor ezzel megvagy, akkor érdemes a fentebb leírt technikákat alkalmazni, és minden egyes apró trükkel csökkenteni a halogatás erejét, míg végül teljesen eltűnik.

Share This