avagy

Miért van szükség az edzés előtt bemelegítésre?

Szükség van rá, mert fizikailag és lelkileg is ráhangol a mozgásra, bemelegíti az izmokat, ízületeket, így elkerülheted a húzódást, sérülést.

Fontos tudnod, hogy bemelegítésre nem csak az erősítő edzés előtt van szükség. A kardiózást/intervallum edzést sem kezdheted teljes erőbedobással, mert az izmaid megbosszulják a felvezető hiányát.

Tested meghálálja a bemelegítést.

Edzés közben sokkal nagyobb teljesítményre leszel képes és ebből fakadóan eredményesebb is lesz a torna, ha felkészíted izmaidat. Ha teheted, végezd a gyakorlatokat nyitott ablaknál és lélegezz egyenletesen. Töltsd fel sejtjeidet friss oxigénnel.

Ha okosan és hatékonyan szeretnél edzeni, tartsd be a következőket:

Szánj legalább 3 percet bemelegítésre. 

Ez alatt az idő alatt fokozatosan növeld a mozgás intenzitását.

A cél az izmok és ízületek vérkeringésének élénkítése, amelynek jele, hogy felmegy a pulzusod és elkezdesz kimelegedni. A meleg izom oxigénellátása javul és az edzés során keletkező salakanyagok (mint az izomlázat okozó tejsav is) hatékonyabban tudnak elszállítódni. A Málnárium intervall edzéseknél azért fontos az alapos bemelegítés, mert majd az izomerősítés szakaszban, a gépeken fontos lesz, hogy a bemelegítés javítja az ín-izom koordinációt, ami a gyakorlatok helyes kivitelezését is segíti.

Kardió, dobogós edzés fázishoz pedig azért nem jó kihagyni a bemelegítést, mert ha szervezetedet “hidegen indítod”, akkor hirtelen nagyon sok energiát használ fel, ami gyors kifáradáshoz vezet.

A bemelegítés időtartama és alapossága több tényezőtől is függ:

  • hőmérséklet,
  • életkor,
  • napszak,
  • edzettségi szint. 

A bemelegítést soha ne hagyd ki!