fbpx

“Az ember az élete utolsó néhány évében költi el az egészségügyi költségeinek 90 %-át. Ha ennek az összegnek a felét az életünk folyamán korábban költenénk el – még egészségesen a külső, belső természetet tisztelve egészséges életmódra -, akkor 10 évvel meghosszabbíthatnánk az életünket!” – 

Pál Feri atya

Nagy fogadalmak, egész évre szóló elhatározások helyett a Málnárium táplálkozási program belátható, megtartható és személyre szabott 90 napos intenzív életmód program intenzív mentori segítséggel hétről hétre lépésről lépésre.

Megtanítunk hatékonyan edzeni!

Megtanítunk tudatosan táplálkozni!

Nem csak az a kérdés, hogy általánosságban mi egészséges, hanem hogy az TE testednek mi jó és mi az, ami helyesen táplálja, megfelelő energiát ad a vidám és kiegyensúlyozott életedhez és az ideális testsúlyodhoz!

Ahogy külső tulajdonságaink, mint például a szemünk, a hajunk színe, a testalkatunk eltérnek, úgy belső tulajdonságaink is egyedi jellemzőket mutatnak. A szerveink mérete, idegrendszeri, bélrendszeri működésünk, vércsoportunk, terhelésre mutatott reakciónk, érzéseink mind különbözőek.

Miért gondoljuk mégis azt, hogy mindenkinél beválik ugyanaz a diéta, és mindenkinek egyaránt egészségesek bizonyos élelmiszerek?

Kezdtél már el olyan diétát, amivel a legjobb barátnőd csodás eredményeket ért el, Te pedig a fogyás és a kicsattanó energia helyett inkább fáradtabb és erőtlenebb lettél? Ráadásul magadat okoltad, hogy egy idő után nem volt elég kitartásod betartani az ajánlásokat?

Nem Te voltál a hibás!

Mindössze annyi történt, hogy a választott étkezési program nem felelt meg a Te tested paramétereinek, ugyanis ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy a másiknak is!

Ne kísérletezz az egészségeddel! Csak azt kövesd, ami valóban Neked való!

A Te személyedre szabott táplálkozási módszer

Horisan Metabolic Typing® – genetikai anyagcsere típusú táplálkozási program.

A módszer immár 100 évnyi tudományos kutatás eredményeként született meg, és egy EVA 3000 elnevezésű egészségügyi minősítésű mérőműszer segítségével határozza meg az egyéni paramétereket, melyet dr. Klaus D. Holzrichter német orvos és természetgyógyász fejlesztett ki.

Azon az alapvető tényen alapul, hogy különbözőek a táplálékokra adott reakcióink, így kizárólag a személyre szabott étrend hatásos.

Elsődleges célja, hogy a megfelelő táplálkozással a sejtek működése helyreálljon, egyensúlyban működjön. Ennek következménye többek között a testsúlycsökkenés, a sportolói teljesítmény növekedése, az általános közérzet javulása. Ráadásul, mivel az elfogyasztott élelmiszer hat az idegrendszerre és a hormonrendszerre, így azt is befolyásolja, hogy mennyire vagyunk lusták, motiválatlanok, depressziósak, pörgünk túl, leszünk indulatosak, veszünk el a részletekben stb., tehát a lelkiállapotunkra is hat.

Az emberek egyedi tulajdonságaik szerint különböző agyagcsere típusokba sorolhatók. Az anyagcseretípus-mérés segítségével megtudhatod, hogy mely élelmiszerek jók Neked, melyeket érdemes kerülnöd, illetve, hogy tested genetikai adottságai alapján milyen arányban ajánlott szénhidrátot, zsírt és fehérjét fogyasztanod.

A módszer a hormonális sajátosságokat is figyelembe veszi, így az is kiderül, hogy melyek a számodra kifejezetten hizlaló élelmiszerek, mert lehet, hogy elsőre meglepő módon van, aki a koffeintől vagy a csípős fűszerektől hízik, és nem a kalóriatartalomtól, hanem a hormonháztartásra gyakorolt hatásuk miatt.

4 fő tényező befolyásolja, hogy mit kell ennünk:

 • sejtszintű égetési rendszerünk,
 • az idegrendszerünk,
 • a hormonrendszerünk,
 • vércsoportunk.

A négy faktor 96 féle anyagcseretípus kombinációt hozhat létre, mely meghatározza táplálkozási szükségletünket.

Ez a módszer NEM fogyókúra!

Az elhízás csupán egy tünet, a szervezeted egyensúlyi rendszerének kibillenése.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a túlsúly a legnagyobb problémánk, de nem ez az. A legnagyobb probléma az, hogy a nem anyagcserénknek való táplálkozásunkkal az egészségünkkel játszunk, az anyagcserénk rugalmasságával játszunk, ami egyszer csak feladja. És csak a kisebbik baj az elhízás, sokkal veszélyesebb az ezzel járó betegségek megjelenése.

Anamnézis

A konkrét anyagcsere típus mérés előtt a kiinduló állapotot is felmérjük a tanácsadás alkalmával.

Egy elektronikus kérdőív segítségével feltérképezzük az egészségügyi állapotodat, életviteli, táplálkozási, emésztési, alvási szokásaidat.

Az anamnézis részét képezik a különböző méréseink is:

 • testösszetétel mérés során a testsúly mellett a testzsír, a zsigeri zsír és az izom mennyiség is fontos értékek, amelyek nem csupán a táplálkozásunk függvénye, hanem genetikai adottság is
 • alakelemzés során körméreteket mérünk, hiszen az ideális alak elérése nem csupán kilókban mérhető, hanem az alakod is változni, izmosodni, feszesedni fog, különösen, ha a táplálkozás mellett a testmozgással is segíted a változást.
 • kardió mérés során vérnyomást és EKG mérést végzünk. Ezekre az edzés alatti nagyobb biztonság miatt van szükség, valamint a nyugalmi pulzusod segítségével tudjuk kiszámolni az edzés programod alatt szükséges alsó és felső pulzusértéket az intervall edzéshez.

Anyagcsere mérés eszköze

EVA 2000 orvostechnikai eszköz

2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter orvos-természetgyógyász kifejlesztette és szabadalmaztatta az EVA 3000 2A besorolású orvostechnikai mérőeszközt, mely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők (pl. sejt energia-ellátottság, szénhidrát-tolerancia) mérhetővé váltak, és megalapította a Horisan Metabolic Typing-ot.

A gépbe helyezett tesztanyagoknak megfelelően teljesen fájdalom mentesen elektromágneses impulzusokat juttatnak az emberi szervezetbe, melynek központi idegrendszere válaszreakciót ad. A válaszreakciók a kineziológiából ismert karhosszúság-reflexben (izomtónus-változások a váll jobb vagy bal hátsó izmában) nyilvánulnak meg. A kinyert értékeket A Málnasoft szoftver elemzi, és ez alapján történik az egyénre szabott táplálkozási- és testmozgás-program előírása.

Sejt szintű energia meghatározása

Megtudod, hogy hány százalék a sejt szintű energiád, vagyis az elfogyasztott táplálék milyen arányban hasznosul számodra a szervezetedben. Mennyi energiát ad?

Ez a kiinduló állapotod és ezt a sejt szintű energiát kell megnövelned az egészséges életmód érdekében.

Hormontípus

Megismered az örökölt genetikai hormontípusodat, ami meghatározza az alkatodat és azt, hogy milyen betegségekre vagy hajlamos.

A különböző alkati adottságokkal rendelkező emberek esetében egyes élelmiszerek befolyást gyakorolnak bizonyos hormontermelő mirigyek működésére, és ugyanezen élelmiszercsoportok képesek az illető energiaszintjét átmenetileg megemelni is.

Ugyanezekkel az élelmiszercsoportokkal ingerelhetővé válnak egyes hormonmirigyek, vagyis kialakul bennük egy fokozott vérbőség, fokozott hormontermelés, amely az adott egyén számára egyfajta jóleső, megnyugtató érzéssel is párosul, vagyis átmenetileg megnő az egyének energiaszintje, és ezért az egyes hormontípusba tartozó egyének gyakran és nagyobb mennyiségben fogyasztják azokat az élelmiszereket, melyek az adott hormontermelő mirigy működésére hatást gyakorolnak.

Azonban évek, évtizedek során az adott, dominánsan működő hormontermelő mirigy tevékenysége az állandó „túlingerlés” hatására lelassul, végül pedig kimerül. Ennek következményeként felborul a hormonháztartás, egyre jobban lelassul az anyagcsere-működés, és a leginkább kedvelt, gyakran fogyasztott élelmiszerektől az ember elkezd hízni a különböző testtájékaira.

Az elhízással és az anyagcsere lassulásával csökken a sejt szintű energia, tehát újra és újra szükség van az energianövelő „dopping” finomságokra.

A folyamat olyan, mint egy ördögi kör, melyben bizonyos élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztásával folyamatos hatást gyakorolunk az egyes hormontermelő mirigyekre, melyek lassuló reakcióképessége még többszöri, és egyre nagyobb mennyiségű úgynevezett. „energiaszint-növelő élelmiszerek” fogyasztására sarkallja a szervezetet. A folyamat elhízáshoz vezet, és a zsírpárnák az adott hormon típussal összefüggésben álló test tájékokra rakódnak le.

A tudomány jelenlegi állása szerint négy olyan hormontermelő mirigyet különböztetünk meg, amelyek kapcsolatban állnak az anyagcsere működésével:

 • agyalapi mirigy
 • pajzsmirigy
 • mellékvese
 • petefészek

A különböző hormontípusok különböző testalkattal rendelkeznek, elhízás esetén a zsírpárnák különböző testtájékokra rakódnak el. Az egyes hormon típusoknál tipikus személyiségjegyek is megfigyelhetők.

Agyalapi típus

Az agyalapi típusba tartozó emberek átlagos testalkattal, laza, puha kötőszövetekkel, és arányos alkati adottságokkal rendelkeznek. Egyenletesen híznak, “babahájszerűen” rakódnak a zsírpárnák minden testrészükre, szinte egyszerre. Alapvetően gyermeki beütésű arcuk is párnásabb, kerekebb. Az egyenletes hízás miatt 5-10 kg testsúly felesleg sokszor szinte meg sem látszik rajtuk. Az agyalapi típus jellemzően a reggeli órákban aktív, a délután folyamán kezd el fáradni, ilyenkor nyúlnak az általuk kedvelt “energiát adó” élelmiszerekhez.

Pajzsmirigy típus

A pajzsmirigy-típusba tartozó emberek általában vékonyabb testalkattal, akár átlagon aluli testtömeggel is rendelkezhetnek. Jellemzőek a viszonylag hosszú, vékonyabb lábak, illetve a vékony csukló és boka. Amikor híznak, a testtömeg-gyarapodás jellemzően a hason, csípőn „úszógumiszerűen”, és a combok külső oldalán jelenik meg. Energiájuk a nap folyamán állandóan ingadozik.

Mellékvese típus

A mellékvese-típusba tartozó emberek általában robosztus alkati adottságokkal, erős csontozattal és izomzattal rendelkeznek. Amikor híznak, szintén egyenletesen, a különböző testtájékokra rakódnak a zsírpárnák, azonban jellemző – főként a férfiaknál, de időnként nőknél is – a kitüremkedő, kerek, kemény tapintású has. Ez annak is köszönhető, hogy a mellékvese-típus kevésbé hízik a bőre alá, sokkal inkább a zsigeri szervek köré. Hölgyek esetében jellemzőek a nagy mellek, hízáskor is a felsőteste, mellei és a háta, felkarja nagyobbodik meg, csípője inkább kisebb marad. Délután és este aktívabb típus.

Petefészek típus

Mivel a petefészek női, belső nemi szerv, ezért ebbe a hormontípusba csak hölgyek tartozhatnak. A petefészek-típusú nők általában kisebb testfelépítésűek; vékonyabb felsőtesttel, lapos hassal és a vállaknál szélesebb csípővel rendelkeznek. Az izomzatuk erőssége sem egyenletes, a fenék és lábak hangsúlyosabbak. Amikor híznak, a zsírpárnák is főként az alsó testtájékokra, csípőre, fenékre, combokra rakódnak. Hízás esetén ők rendelkeznek a legaránytalanabb testalkattal, azonban megfelelő sporttal és táplálkozással nagyon nőies és szexi alkat varázsolható belőlük. Mivel ennyire egyenetlenül híznak, már 2-3 kg testsúlyfelesleg is hamar meglátszik rajtuk. Ennél a típusnál jelenik meg a legjobban a combokat és feneket veszélyeztető cellulitisz, vagyis narancsbőr. Reggel és késő este a legaktívabbak.

Anyagcsere típus

Megtudod, hogy a szervezeted főleg szénhidrátokat, vagy inkább fehérjéket és zsírokat igényel. Természetesen mindenkinek mindhárom táplálékcsoportra minden étkezéskor szüksége van, de különböző arányban. Az arányok segítségével tudod a szervezetedet egyensúlyban tartani, ami a lelki működésedet is befolyásolja.

Az emberi szervezet belső egyensúlyát számos ellenőrző és jelzőrendszer működése befolyásolja, köztük az egyik legfontosabb az autonóm, más néven vegetatív idegrendszer, amely tudatunktól függetlenül működik. Az autonóm idegrendszer két részből áll, szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerből. Ezek felelősek bizonyos szervek, szervrendszerek, és egyéb anyagcsere területek szabályozásáért.

Az autonóm idegrendszer által kialakított kontroll csak akkor optimális, ha mindkét idegrendszeri ág, a szimpatikus és a paraszimpatikus is egyforma hatékonysággal, és erősséggel látja el feladatát, és ezzel se egyik, se másik által szabályozott anyagcsere folyamat sem kerül túlerőbe.

Az autonóm idegrendszerre ható külső környezeti tényezők egyike a táplálkozás, amellyel befolyásolni tudjuk a szervezet homeosztatikus ellenőrző rendszerét, így szélsőséges esetben felborulhat az egyensúly.

A tudományos kutatások szerint bizonyos makro- és mikro tápanyagok, például fehérje a szimpatikus idegrendszerre fejtenek ki nagyobb hatást, ezzel erősítve annak működését, míg mások, például a szénhidrát a paraszimpatikus idegrendszer működését erősítik jobban.

A tápanyagok egyensúlytalansága és egyes környezeti tényezők hosszú távú hatása vezetett az egyes idegrendszeri sajátosságokkal rendelkező táplálkozási típusok kialakulásához.

Ennek alapján beszélhetünk 

 • szimpatikus, vagyis aktív
 • paraszimpatikus, vagyis passzív és 
 • egyensúlyi típusú táplálkozási sajátosságokról.

Ez az idegrendszeri beállítottság személyiségünkben megnyilvánuló pszichés jegyeket is meghatározza.

Szimpatikus vagy szénhidrát típus

A szimpatikus dominanciával rendelkező embereket  szénhidrát típusoknak nevezzük. Anyagcseréjük akkor működik optimálisan, vagyis akkor vannak egyensúlyban, ha étkezéseik alkalmával nagyobb arányban fogyasztanak szénhidrátban gazdag élelmiszert, mint fehérjét vagy zsírt.

Mivel a fehérjében és zsírban gazdag élelmiszerek erősebben hatnak a szimpatikus idegrendszerre, túlzott fogyasztásuk egyensúlytalanságot okoz, ami esetén hajlamossá válhatnak komoly egészségügyi problémákra, mint egészségügyi problémákra, mint 

 • székrekedés, 
 • álmatlanság, 
 • magas vérnyomás, 
 • szív-érrendszeri problémák, 
 • daganatos betegségek.

Paraszimpatikus vagy fehérje típus

A paraszimpatikus dominanciával rendelkező embereket  fehérje típusoknak nevezzük. Anyagcseréjük akkor működik optimálisan, akkor vannak egyensúlyban, ha minden étkezésük alkalmával több fehérjében és zsírban gazdag élelmiszert fogyasztanak, mint szénhidrátokat.

Mivel a szénhidrátforrásokban (akár keményítő, akár gyors felszívódású szénhidrát) gazdag élelmiszerek a paraszimpatikus idegrendszer működését erősítik, így fogyasztásuk egyensúlytalanságot okoz és ezért hajlamossá válhatnak a következő egészségügyi problémákra:

 • hasmenés, 
 • jelentős túlsúly, 
 • cukorbetegség, 
 • depresszió, 
 • krónikus fáradtság.

A táplálkozás hatásai az emésztőrendszerre

Az egyéni különbözőségek abban is megmutatkoznak, hogy a sejtszintű energiatermelő folyamataink során milyen sebességgel alakítjuk át szervezetünkben az egyes tápanyagokat. Az emberi szervezetben az energiatermeléshez mindenekelőtt szénhidrát forrásokra és zsírban gazdag élelmiszer forrásokra van szükség. A fehérjék normál feltételek között csak csekély részét teszik ki az energiatermelő folyamatoknak. Az emésztőrendszeri különbözőségünk abban rejlik, hogy a sejtszintű energiatermelő folyamataink milyen sebességgel zajlanak. Mindezek alapján vannak glyko, azaz gyorségetésű típusú emberek, akiknél gyorsabban, vannak béta, azaz lassúégetésű típusú emberek, akiknél pedig lassabban, és léteznek olyan egyensúlyi típusú emberek is, akiknél optimális sebességgel történnek a sejtszintű tápanyag átalakító folyamatok. Az emésztőrendszeri különbözőségek szintén kifejeződnek  szellemi és viselkedésbeli jegyekben is, sőt kihatnak a fittségi állapotunkra és a táplálékokra adott reakcióinkra is.

Glyko vagy gyorségetésű típus

A glyko, vagy más néven gyorségetésű típusok a szénhidrátokat túl gyorsan alakítják át sejt energiává. Az égetési ráta nagyobb mennyiségű zsiradék és fehérjeforrás elfogyasztásával lassítható. Azért nevezzük őket fehérje típusoknak, mert ahhoz, hogy anyagcseréjük optimálisan működjön minden étkezésük alkalmával több fehérjét és zsírt kell fogyasztaniuk, mint szénhidrátot.

Több tudományos kutatás, vagy akár saját megfigyelésünk is alátámaszthatja azt a tényt, hogy a táplálkozásnak jelentős hatása van közérzetünkre, napi teljesítményünkre, hangulatunkra, gondolkodásmódunkra, akár az egész személyiségünkre is.

Béta vagy lassú égetésű típus

A béta, vagy más néven lassú égetésű típusok a szénhidrátokat túl lassan alakítják át sejt energiává. Az égetési ráta nagyobb mennyiségű szénhidrát elfogyasztásával gyorsítható. Azért nevezzük őket szénhidrát típusoknak, mert ahhoz, hogy anyagcseréjük optimálisan működjön minden étkezésük alkalmával több szénhidrátot kell fogyasztaniuk, mint fehérjét vagy zsírt.

A Horisan Metabolic Typing® táplálkozási ajánlásának a lényege, hogy az egyes étkezések alkalmával mindig az éppen aktuálisan gyengébben működő idegrendszeri oldalt kell erősíteni a különböző élelmiszerekkel annak érdekében, hogy az egyes vegetatív idegrendszeri ágak működése egyensúlyba kerüljön.

Mérés után leggyakrabban felmerülő kétségek, ijedelmek

Most már mindent tudsz magadról. Kaptál egy használati utasítást, de vajon tudod-e hogyan fogj hozzá?

Ijesztő gondolataid születnek már a mérésen, de miután hazamész végképp elveszted minden reményt?

 • Ennyi mindent egyszerre nem tudok megváltoztatni!
 • Lehetetlen mindent betartani.
 • Biztosan nem tudok lemondani a kedvenc ételemről
 • Én ezt úgysem tudom végigcsinálni.

Teljesen érthető, hogy ennyi bizonytalanság keletkezik benned. Hiszen nagyon nagy erőfeszítést, odafigyelést és kitartást igényel ekkora változtatás.

Sokkal egyszerűbb lenne bekapni egy csodabogyót és táplálkozni úgy, ahogyan eddig.

Vagy kísérletezni egy másik véges idejű kúrával. Hátha az végre megoldana minden problémámat.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy energia befektetés nélkül elérheted a célodat?!

DE nem leszel egyedül az átalakulás első 90 napjában, sőt, ha velünk maradt tovább edzeni, akkor mindig tudunk segíteni.

Ha megérzed, hogy a változtatás valódi változásokat eredményez, akkor szívesen fogod folytatni.

Mi abban tudunk segíteni, hogy lépésről lépésre melletted vagyunk és segítünk apránként megváltozatni az eddigi étkezési szokásaidat úgy, hogy

 • nem fogsz éhezni és
 • a megszokott ízeket is megőrizzük neked.

 

Akkor készen állsz, hogy belevágjunk a 90 napos életmód programba?

90 napos életmód program lépésről lépésre

 1. nyitó táplálkozási mérés és tanácsadás (90 perc)
  • testösszetétel
  • alak elemzés
  • kardió mérés
  • táplálkozási mérés
 2. étkezésenkénti tudatosság
  • mérés
  • arányok
 3. minden este táplálkozási naplóbejegyzés (3-5 perc)
  • aznap értékelése
  • másnapi tervezés
 1. hetente 3-4 alkalom személyre szabott intervall köredzés pulzuskontrollal (3 perc bemelegítés + 33 perc köredzés + 6 perc nyújtás)
 2. két hetente konzultáció (30 perc) – 90 nap alatt 5 alkalom
  • új feladat a következő két hétre
 3. havonta kiskontroll mérés és konzultáció (10 perc) – 90 nap alatt 2 alkalom
  • testösszetétel
  • alakelemzés
  • kardió mérés
 4. 90 nap után záró kontroll (60 perc)
  • táplálkozási mérés
 5. Folytatódhat az egészségtudatos személyre szabott energikus, vidám életmód!
  • hetente 3-4 edzés
  • igény esetén táplálkozási konzultáció
  • igény esetén táplálkozási kontroll mérés

A „használati utasításodat” együtt részekre bontjuk és hétről hétre, lépésről lépésre fogjuk közösen megvalósítani. De mindent megelőz a célok és a motivációk pontos meghatározása.

Nem lesz könnyű, de mivel napról napra találkozunk majd az edzések alkalmával, így állandóan fogjuk a kezed és támogatunk a nehézségek leküzdésében.

Ráadásul sorstársakkal együtt edzel, így egymás támogatása is segítségedre lehet, amit személyesen a klubban is megélhetsz, vagy zárt csoportos kommunikáció formájában megoszthatod tapasztalataidat a többiekkel, és viszont.

Célok és a mögöttük lévő valós motivációk

Már sok fogyókúrás módszert kipróbáltál, de egyik sem bizonyult hosszú távon hatékonynak?

Valóban a kúrák nem nyújtanak hosszú távú megoldást, mert csak kúrák, vagyis meghatározott ideig tartanak. Miután végre befejeződött a kínlódás, boldogan visszatérsz majd a megszokott életmódhoz, táplálkozáshoz. És tovább vágyakozol a tuti módszer iránt.

Vajon valóban csak módszerekben van a hiba?

Vagy az is lehet, hogy nem elég erős a céljaid mögötti elhatározás?

Addig nem érdemes a következő táplálkozási módszert kipróbálni, jelen esetben a Horisan Metabolic Typing módszert, amíg nem találjuk meg közösen a céljaid valós motivációját, ami elég erős ahhoz, hogy valóban változtatni akarj.

A túlsúlytól, vagy a betegségektől való megszabadulás az egészséges életmód első lépése, de először nézzük meg, hogy milyen út vezetett a jelenlegi állapothoz.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket!

Milyen szokások, tanult beidegződések befolyásolják az étkezéseidet? Mint például „mindent meg kell enni, ami a tányérban van!”

Milyen ideális súlyt szeretnél elérni?

Mikor voltál olyan testsúlyú, amilyen most szeretnél lenni?

Számoljuk csak ki közösen, hogy évente, havonta, vagy hetente hány kilót híztál?

És most milyen gyorsan akarsz ettől megszabadulni?

Nem csupán a testsúly a változás mérőszáma!

Nagyon fontos tudatosítani magadban, hogy a testsúlyod alakulása csak az egyik paramétere a változásodnak.

Sokkal beszédesebb lesz a testzsír, izom és zsigeri zsír változása, és a centiméterek.

És még két fontos visszajelzés van számodra:

 1. a közérzeted javulása
 2. és a barátnők véleménye

Az étkezési szokások lelki háttere – táplálkozás pszichológia

Az ételeid az életadó energia „üzemanyaga”. Ezt az üzemanyagot dolgozza fel a szervezetet energiává, ettől működik a tested, de ne felejtsd el, hogy az étkezés egyben öröm is, gasztronómiai élvezet.

Következő lépésként meg kell találnunk, hogy milyen út vezetett téged a pillanatnyi állapotodhoz, amin változtatni szeretnél.

Tudni kell és megfogalmazni, hogy

 • milyen örömök, bánatok kapcsolhatók a finom ételeidhez?
 • mikor és miért eszel olyasmit, amiről tudod, hogy nem kellene?
 • miért eszel többet, mint amennyire szükséged lenne?
 • helyes-e hogy manapság óriási a választék? Szüksége van-e a szervezetednek ennyi információra?
 • fontos-e az étkezés szezonalitása?

Fontos tehát, hogy megtanulj tudatosan táplálkozni!

Értsd az elfogyasztott ételeid hatását a szervezetedre!

Figyeld meg, hogy melyik, mikor milyen hatással van Rád, tested működésére, lelked hangulatod változásaira!

 

Málnárium táplálkozás 5 szabálya

A „használati utasítás” megvalósítását 5 szabályban fogalmaztuk meg és így 5 lépcsőben segítünk a megvalósításban.

 1. Kerüld azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek ingerlik a genetikai hormontípusodat. Ezek az élelmiszerek lelassítják az anyagcsere működésedet és hajlamossá tesznek a típusod szerinti betegségekre.
 2. Fogyassz minden étkezésed alkalmával mindhárom élelmiszer alapanyagból (fehérje, zsír, szénhidrát) típusod szerinti arányban!
 3. Tartasd be a típusod szerinti napi étkezés mennyiségét! Van, akinek három étkezés ajánlott, de van, akinek napi öt. Ez az anyagcseréd gyorsaságától függ, attól, hogy az elfogyasztott táplálékot milyen gyorsan alakítja át a szervezeted energiává. 
 1. Feltétlenül fogyaszd el a számodra előírt napi kalória mennyiséget! Sose koplaltasd a szervezetedet, mert az alapvető életfunkciók működéséhez is a táplálék által bevitt energiára van szükséged.
 1. Tartsd be az anyagcsere típusod szerinti élelmiszer ajánlásokat! Főleg a számodra jótékony élelmiszerekből állítsd össze étkezéseidet!

5+1.Igyál testsúlyodnak megfelelő mennyiségű vizet! 30 testsúly kilogrammonként 1 liter. A tiszta víz feltétlenül szükséges többek között az anyagcseréd megfelelő működéséhez, a méreganyagok kiürítéséhez, de hasznos lehet fejfájás vagy székrekedés esetén is. Tudj meg a témáról többet itt.

Sport ajánlás

Edzés hetente legalább 3-4 alkalommal, de hogyan?!

A genetikailag domináns hormon típus meghatározza az ember alkatát, illetve a feleslegek lerakódásának helyét.

A hidraulikus intervall köredzés egy olyan komplex edzésmódszer, amely rugalmasan alakítható a különböző hormontípusok edzésprogramjához. Ennek megfelelően lehet intenzívebben kardió edzést, vagy izomerősítést végezni. Lehet dolgozni főleg felső, vagy főleg alsó testre. Valamint a pulzusmérő órák segítségével pontosan beállítható az edzés intenzitás mértéke is a Te céljaid elérése érdekében.

Agyalapi mirigy domináns

Az agyalapi mirigy az egyik legfontosabb hormontermelő mirigyünk, mivel serkentő hormonok segítségével szabályozza a többi hormontermelő mirigyet (hasnyálmirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek, herék) és számos létfontosságú funkciót. Hívhatnánk a mirigyek karmesterének is.

Az agyalapi típus nem sportol szívesen. Izomzata kevésbé erős, mint a petefészek és mellékvese típusoké, nehezebben esik neki izomzatot építeni. Számára a legjobb az erőnléti edzés; a keringést és állóképességet nem kell intenzíven edzenie. 

Agyalapi fehérje típus

Igényed alapvetően a jó minőségű zsírban gazdag és elegendő fehérje dús alapanyagot tartalmazó étrend. Kiemelten fontos a táplálék arányok betartása, mert a kicsit meg magasabb szénhidrát arány puha, babaháj szerű elhízást eredményez.

Teljesen felesleges a napi ötszöri étkezés, mert három alkalommal nagyobb fehérje dús étel adag hosszan tartó energiát ad.

Agyalapi szénhidrát típus

A lassan felszívódó szénhidrátban gazdag tápláléktól Te jól izmosodsz, mert a hormontípusodra jellemző a kerekség, az izmaid szépek, gömbölyűek. FIGYELEM! A szénhidrát igényedet elsősorban a zöldségekből nyerd!

Neked kiválóan alkalmas a zabpehely-fehérje, rizs-csirke variációk, amiket a sportolóknak szokat ajánlani.

Viszont vigyázz! A kávéval, tejtermékekkel mindent elronthatsz, hiába kívánod őket és érzed, hogy pillanatnyilag feldobnak. És kerüld a zsírt, zsíros ételeket, de ezeket nem is nagyon kívánod.

Pajzsmirigy domináns

A pajzsmirigy típus izomzata kevésbé erős, mint a petefészek és mellékvese típusoké, nehezebben esik neki izomzatot építeni. Ezért elsősorban izomerősítő, erőnléti edzést kell végeznie, hogy izomzata erősödjön; de a keringést és állóképességet sem szabad elhanyagolnia.

A pajzsmirigy típus energiája a nap folyamán erősen ingadozik, különösen délután csökken le gyakran nagyon. Számára nincs igazán optimális napszakasz, amikor az edzés kifejezetten jó vagy rossz lenne. A pajzsmirigy típusúak szeretik a változatosságot, tehát változatosan kellene edzeniük, különben gyorsan elunják magukat, és nem folytatják az edzést.

Pajzsmirigy fehérje típus

Hormontípusodnál fogva nem vagy túlzottan hízékony, a hasadon, combod felső részén viszont könnyen megjelenhet a felesleg, de az arcodon, kezeiden például szinte sosem látszik, ha híztál. Nem vagy vékony, de pufi sem. Kisebb ízületekkel, vékonyabb csontozattal rendelkezel.

VIGYÁZZ! mert reggelente nagyon kívánod a kávét, amitől energikusabbnak érzed maga, viszont hamar lezuhan, és ihatod a következő kávét. És sajnos az egészséges gyümölcs ugyan felpörgeti a pajzsmirigy működésedet, de közben lassítja az anyagcserédet.

Pajzsmirigy szénhidrát típus

Jó vagy a futásban, bringázásban, állóképességi sportokban. Izmosodni viszont nagyon nehéz, néha lehetetlennek is tűnhet. A pajzsmirigyed működését pörgeti a fehér rizs, a koffein, és a gyümölcsök, hagyd el őket!

Viszont a rizs-csirke-zabpehely-túró neked kiváló eledel, persze a kemény izomerősítő edzés mellett. Rajtad azonnal meglátszik, ha kihagysz egy-egy edzést. Ne tedd!

Mellékvese domináns

A mellékvese típus természetéből adódóan izmos, erős izomzatra hajlamos. E miatt a természetes készség miatt gyakran hajlik az erőnléti edzések és sportfajták felé, amelyek erőt igényelnek; hiszen ez az erőssége. Ezáltal gyakran elfelejti a keringést és állóképességet edzeni, amelyek tulajdonképpen a gyenge pontjai.

A mellékvese típusoknál a hajlékonyság gyakran problematikus, ezért a nyújtásra különösen nagy hangsúlyt kell fektetni.

A mellékvese típusoknak a keringési edzés sokkal fontosabb, mint az erőnléti edzés. Különösen azoknak a mellékvese típusúaknak javasolt a keringésüket edzeni, akik fogalakozásuk során nem mozognak sokat.

A mellékvese típusnak normális viszonyok között egész nap sok energiája van. A mellékvese típus hajlamos a túlmelegedésre, hamar kipirul az arca és elkezd enyhén izzadni. A legjobb, ha olyankor edz, amikor hűvös van, nyáron tehát a déli hőség előtt vagy után.

Mellékvese fehérje típus

Erős vagy, mint az állat, mert ez a hormontípus olyan, mint a bivaly. Nagyon kívánós vagy és főleg a vörös húsra, a marhára, pedig ezektől jó nagy hasad lesz.

Könnyű fehérjében gazdag fehérhús a Te ételed.

Mellékvese szénhidrát típus

Nőként nem túl előnyös, mert igazi férfi alkatod lesz, ha izomerősítő edzést végzel és közben főleg vörös húsokat eszel, amiket nagyon kívánsz.

Az ízületeid is olyanok, mint a terminátornak, vastagok, erősek.

Petefészek domináns

A petefészek típusnak az izomzata deréktól lefelé erősebben fejlett, mint felfelé; míg az izomzata összességében meglehetősen erős. Ezért hajlamos rá, hogy olyan sportokat válasszon, ahol a derék alatti erős izomzatát bevetheti. Az arányos, ideális testalkat eléréséhez azonban elsősorban a felső testét kellene edzenie  mint keringést, mint pedig állóképesség szempontjából. A keringési edzés szokásos metódusai végzése közben úgyis eléggé edzi a lábait és fenekét.

A petefészek típus energiája normális viszonyok között napközben ingadozik, és estére újra megemelkedik. A legjobb, ha a petefészek típus reggel vagy este edz. A petefészek típus szívesebben sportol másokkal együtt, szereti a szociális kontaktust.

Petefészek fehérje típus

A combod, a feneked valószínű, hogy narancsbőrös.

Mivel az alsó tested erősebb, így ezt edzenéd, de ha a felső tested erősíted, csodálatosan nőies alakod lehet.

A szénhidrátban gazdag ételektől még inkább nőni fog a feneked, combod, de a túl csípős ételeket, a zsíros tejszínes, túrós finomságokat, a kolbászokat jobb, ha elfelejted, hiába vagy fehérjetípus.

Petefészek szénhidrát típus

Intenzív izomerősítés ajánlott a felső testedre. Deréktól lefelé viszont óvatosabban dolgoztasd a testedet.

Felejtsd el a chilit, a borsot, mindent ami csípős, erős. És a vörös színhúsokat, kolbászokat is, meg a túrót, mert nem fogsz velük célhoz érni sem táplálkozási típusodat nem támogatják, sem a hormonális dominanciádat.

A fentiek alapján látszik, hogy mennyire különbözőek vagyunk és ugyanaz a sport mennyire máshogy hat minden típusra az alkatától függően.

Például egy pajzsmirigy szénhidrát típus kiválóan alkalmas a hosszú távú, egyenletes intenzitású Maraton futásra, de sosem fog annyi izmot építeni ugyanolyan erőfeszítés ellenére, mint egy mellékvese típus.

A fenti, egy domináns miriggyel rendelkező típusok sportajánlását bonyolíthatja, ha a domináns hormonmirigy mellé belép egy másik hormonmirigy is. Ezek variációi akár ellentétes ajánlást is eredményezhetnek, ezért rendkívül fontos a táplálkozási tanácsadó és a személyi edző, mentor együttműködése és a vendéggel való közös konzultáció.

Táplálkozási napló írása

A 90 napos táplálkozási program alatt feltétlenül szükséges a táplálkozási napló napi írása annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban lehessen megtanulni az anyagcsere típus szerinti táplálkozás minden részletét.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a napló írás képessége személyiség függő, amely személyiséget éppen az anyagcsere típus határoz meg.

Éppen ezért attól függően, hogy Te milyen típus vagy, a táplálkozási naplót étkezésenként, vagy csak esténként ajánljuk megvalósítani.

Van, aki képes arra, hogy minden étkezése alkalmával pontosan mérve a mennyiségeket részletesen jegyzetelni tudja a táplálkozását. Sőt arra is hajlandó, hogy előre megtervezze a következő napot.

De vannak olyan típusok, akik lazábban kezelik ezt, és a precizitás nem az erősségük.

Te melyik kategóriába tartozol?

Akárhogy is van a 90 nap alatt a minimális elvárás, hogy esténként 3-5 percet szánj a táplálkozási naplód írására.

Jegyezd fel, hogy aznap miket és mennyit ettél minden étkezésnél elsősorban annak érdekében, hogy az anyagcsere típusodnak megfelelő arányokat a lehető legpontosabban be tudd tartani.

Az esti önkontroll és mérlegelés kiválóan alkalmas arra is, hogy a nap kiértékelése hatására a következő napot pontosan meg tudd tervezni.

A táplálkozási napló írására kiváló szoftverek állnak rendelkezésedre.

Ráismersz magadra?

Kibillent állapotok – amikor nem az anyagcseréd szerint táplálkozol

Tudományos háttér

A Horisan Metabolic Typing® nem új keletű, modern tudomány, hanem hosszú évtizedes, immár 100 éves tudományos kutatások eredménye. Bár tudományosan a mai napig nem teljesen elfogadott módszer, mégis számtalan pozitív eredményt tud felmutatni. 

Miért nem elfogadott tudományosan és miért tartozik “csupán” a természetgyógyászat kategóriájába?

Az ellentmondás éppen az alapokban rejlik, miszerint minden ember egyedi, ezért meg nem ismételhető tulajdonságokkal rendelkezik, így tudományosan nehezen bizonyítható az egyedi igényeit kielégítő módszer.

A MÁLNÁRIUM által alkalmazott Horisan Metabolic Typing® módszer számunkra már bebizonyította gyakorlati hatását és eredményét, ezért választottuk egyik alappillérünknek.

Nézzük tehát történelmi és tudományos hátterét

Már 1919-ben Dr. Frances Pottenger az élelmiszerek vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy a fehérjék a szimpatikus idegrendszeri ágat, a szénhidrátok a paraszimpatikus idegrendszeri ágat erősítik.

1930-as évek   Dr Weston Price – fogorvos, Cleveland, Ohio. (1870-1948) Fogorvosként sokat utazott és tanulmányokat folytatott a primitív népek táplálkozásáról és azt a következtetést vonja le, hogy a modern nyugati étrend (különösen a liszt, a cukor és a modern feldolgozott növényi zsírok) számos fogászati problémát és egészségügyi problémát okoznak. Végkövetkeztetése az elődök táplálkozási szokásainak folytatása.

1950-es évek   Dr. Roger William (1893 – 1988)

Az Austini Egyetem biokémia professzora. Felfedezője a B5-vitaminnak, a folsav névadója. A „Biocheical Individuality” című könyvében bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését, valamint hangsúlyozza a személyenkénti táplálkozási követelmények egyediségét.

1960-es évek Dr. George Watson (1893 – 1988)

„Nutrition And Your mind” (Táplálkozás és az elme) című könyvében elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés, ill. a táplálkozás és az égetőrendszer között. Pszichiáterként dolgozva feltűnt számára, hogy páciensei állapota és viselkedése rövid időn belül megváltozott különböző élelmiszerek fogyasztásának hatására.

Ugyancsak a 1960-as években Dr. Emanuel Revici (1896–1997) publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben.

 1. Dr.Henry Bieler (1893 – 1975)

Kiemelkedő amerikai orvos. Saját súlyos asztma betegségének gyógyítása indította el a korai táplálkozástudományi kutatások felé. Legismertebb könyve az „Ételben az orvosság”. Széles körben elismert és egyben támadott úttörő alternatív gyógyász volt, aki nem gyógyszerekkel, hanem étrend-alapú terápiákat alkalmazott gyógyításra, vagy megelőzésre különböző betegségek, beleértve az asztma, a cukorbetegség és a rák ellen. Henry G. Bieler volt az a kiemelkedő alternatív gyógyászattal foglalkozó amerikai orvos, aki 1965-ben publikálta a “Hormontípusok” című könyvét, amelyben kifejti, hogyan befolyásolják a táplálékok a mirigyeink működését, és ezzel milyen hatással vannak az ember alkatára, és ez hogyan befolyásolja a felesleg különböző testtájakon való lerakódását.

Dr. David Christopher Kelly  (1944 –2003) 1965-ben hasnyálmirigyrákban betegedett meg, de ebből a szinte mindig gyorsan halált okozó betegségből táplálkozással kitudta magát gyógyítani. De amikor ugyanezzel a módszerrel néhány paciensén segíteni akart, nem mindig ért el sikereket, és akkor ismerte fel, hogy egy egyéni igényeknek megfelelő táplálkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyulás esélyei mindenkinél javuljanak, ne csak néhányuknál. Felhasználta Pottenger és mások feltevéseit, tételeit, akik már korábban tudósítottak az egyes nyersanyagok hatásairól az autonóm idegrendszerre. Dr. Kelley ezeket a tételeket sokkal tovább fejlesztette. Mindenekelőtt kidolgozott egy metódust, aminél egy 300 kérdésből álló átfogó kérdőív segítségével az autonóm idegrendszerre vonatkozóan – meghatározható az egyéni típus. Ezzel az újonnan kifejlesztett metódussal jelentősen emelkedtek a gyógyulási sikerek, éveken át ezzel dolgozott és mindig finomított rajta egy picit, még ha nem is mindig ért el sikereket vele.

1970-es években Dr. James D’Adamo bemutatta „One Man’s Food”, és a “The D’Adamo Diet” című könyveiben  a vércsoport és a táplálkozás közötti összefüggések koncepcióját.

Ugyanakkor Dr. George Watson pszichiáter professzor a sejtszintű tápanyag égetési folyamatok alapján égető rendszeri típusokat határozott meg, felhasználva például Szentgyörgyi Albert magyar Nobel díjas tudós a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontására szolgáló un. citrátkör, vagy citromsavciklus felfedezését is.

1978-tól William Wolcott együtt dolgozott Dr. Kelley-vel és átvette azokat a klienseket, akiknek az ajánlások betartása mellett sem javult az állapota. Sokáig kutatott az után, hogyan következhetne be javulás, de csak évek múltával talált rá a tételre, ami sokat ígérő megoldásnak bizonyult. 

1983-ra William Wolcott jött rá, hogy egyéni anyagcsere függő, hogy az égető rendszeri, vagy az emésztő rendszeri sajátosságok a dominánsak, és hatnak leginkább az anyagcsere folyamatokra. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.

2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter feltalálta az EVA 3000 levédett és hitelesített 2A besorolású orvostechnikai mérőműszert, amely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak, és ezzel megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot.

Hogyan alakultak ki a különböző táplálkozási típusok?

Az emberiség a történelem során különböző földrajzi zónákban telepedett le, ahol a rendelkezésre álló táplálékok segítségével kellett túlélniük az adott körülményeket.

Elődeink a FÖLD az évezredeken át tartó benépesedése alatt különböző földrajzi zónákban telepedtek le, ahol adott volt az éghajlat alapján a rendelkezésükre álló táplálékkínálat is. Mivel akkor még sem a földművelés, sem az állattenyésztés nem fejlődött ki, azokból a táplálékokból kellett megélniük, ami az adott helyen rendelkezésükre állt – amit gyűjtögettek és levadásztak.

Annak következtében, hogy hol telepedtek le, a táplálékkínálat nagyon különböző volt. Ezt legjobban két szélsőséges példa szemlélteti:

Kb. 90 000 évvel ezelőtt egy csoport Dél-Indiába érkezett, ahol a növényzet sűrű és buja. Bár lehetséges itt is állatokra vadászni, de a táplálékkínálat jobbára különféle termésekből, gyökerekből, gyümölcsökből és zöldségekből áll. Itt az éhséget könnyebb és egyszerűbb ezekkel a táplálékokkal csillapítani, a vadászattal járó veszélyek és fáradozások helyett. Tehát itt a táplálkozás szénhidrátban nagyon gazdag és igen fehérjeszegény.

Ehhez hasonló a „szénhidrát táplálkozási típusú” ember, aki a fent említett táplálkozást igényli ahhoz, hogy szervezete optimálisan működhessen a mindennapokban.

Ezzel ellentétes a „fehérje táplálkozási típusú” ember, akinek táplálkozási igényeit leginkább az eszkimókéhoz lehet hasonlítani. Az eszkimók a hideg Alaszkában telepedtek le, ahol főleg zsírban és fehérjében gazdag táplálékok találhatók, mint pl. a hal, a fóka, ezért nekik ezekből az alapanyagokból kellett megvalósítani táplálkozásukat.

Ez a két szélsőséges példa jól illusztrálja azt, hogy két embernek mennyire eltérőek lehetnek a táplálkozási igényei és szokásai. A táplálkozási típust alapvetően két dolog határozza meg: az egyik a genetikai sajátosságunk, a másik pedig az életviteli szokásaink, környezetünk. A modern civilizációban az ember legyőzte a távolságot, ezért a különböző táplálkozási típusba tartozó népcsoportok elkezdtek egymással keveredni. Emiatt rengeteg altípus alakult ki.

A globalizáció eredményeként a táplálkozás szezonalitása is minimalizálódott, így minden évszakban szinte minden táplálék elérhető.

De vajon szüksége van-e a szervezetednek ilyen sokféle információra mindig minden időben és évszakban.

Ráadásul a rendkívül gazdag élelmiszer választék óriási csábítást is jelent, ezért lányeges több kalóriát is fogyasztunk, mint amennyire szervezetünk fenntartásához szükségünk van.

A túl sok és sokféle táplálék pedig éppen ellenkező hatást gyakorol ránk, nem energiát ad, hanem éppen elfárasztja a szervezetünket, ezzel lelassítva az anyagcserénket, túlsúlyt és betegségeket okoz.

Táplálkozási lexikon

Sokéves tapasztalat alapján fontosnak tartjuk az alapfogalmak tisztázását annak érdekében, hogy “egy nyelven beszéljünk”. A köztudatban a táplálkozással kapcsolatban rengeteg információ és annak ellenkezője kering mind a szakemberek, mind pedig a hétköznapi emberek körében. Nehéz kiigazodni a temérdek tudományos és tudományosnak látszó tanok között. Ráadásul a tudomány és a természetgyógyászat között is sok az ellentét, bár szerencsére időnként ki is tudják egészíteni egymást.

Fontos viszont, hogy az alapfogalmak tekintetében azonos dolgokról beszéljünk, mert így könnyebben megértheti egymást vendég és szakember.

Anyagcsere

Az anyagcsere tudományos nyelven metabolizmus az a folyamatot, amely során az emésztőrendszeren keresztül felszívódott táplálékokból energia lesz.

A szervezet energia szükségleteit táplálékkal biztosítjuk, amelyek az anyagcsere folyamán a belélegzett oxigén segítségével átalakulnak, közben pedig energia szabadul fel.  

Emésztés

Az emésztés a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék átalakítása a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká.

Homeosztázis – szervezetünk önszabályozó rendszere

Az alapvető életfunkciók zavartalansága érdekében az emberi szervezet az állandóan változó külső és belső hatásokkal szemben igyekszik belső környezetének állandóságát megtartani, mely az anyagcsere folyamatok révén valósul meg.

A belső környezet dinamikus állandóságát biztosító mechanizmusok összességét az élettan homeosztázisnak nevezi, amely görög-latin kifejezés, jelentése pedig azonos állapot (homeo=azonos, status= állapot)

A Horisan Metabolic Typing® módszer segítségével éppen ennek a homeosztatikus önszabályozó ellenőrző rendszernek igyekszünk segíteni az optimális személyre szabott táplálkozás beállításával.

Alapkalória szükséglet

Az alapanyagcsere egészséges működéséhez a szervezetnek alap kalória mennyiségre van szüksége, vagyis az emberi test működése nyugalmi állapotban is energiát igényel.

A napi alap kalóriaszükséglet kiszámításához figyelembe kell venni az alábbi tényezőket:

 • Testsúly – minél több valakinek a súlya, a szervezetének annál több energiára van szüksége teste működtetéséhez.
 • Életkor – a kor előrehaladtával a szervezetnek folyamatosan kevesebb energiára van szüksége.
 • Nem – a férfiak és a nők felépítése különböző, a férfiak testében több az izom, így nekik több kalóriára van szükségük, mint a nőknek.

 Napi aktivitás – az is befolyásolja a napi kalóriaszükségletet, hogy mennyire aktív életet élünk. Egy ülőmunkát végző embernek kisebb a kalóriaszükséglete, mint egy fizikai munkát végző emberé. Figyelembe kell azt is venni, ha valaki rendszeresen sportol.

Szénhidrátok

A növényi eredetű ételeink többnyire szénhidrátban gazdag tápanyagok.

 „Rossz” szénhidrátok

Az egyszerű vagy gyorsan felszívódó szénhidrátok a „rossz“ szénhidrátok, amelyek fogyasztását kerülni kell, mert a szervezet számára semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, glikémiás indexük magas, mivel elfogyasztásuk gyorsan megemeli a vércukorszintet, amire nagy lesz az inzulinválasz. Ez pedig növeli a zsírrá alakulás kockázatát.

Ide tartoznak a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények.

 „Jó” szénhidrátok

Az összetett, vagy lassan felszívódó szénhidrátok nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat.

Ezeknek a termékeknek a glikémiás indexük is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek, gyümölcsök.

Fehérjék

Az emberi szervezet 14-16%-a fehérje, amelyek 

 • az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a bőr szöveti elemei, 
 • a hormonok és az enzimek alkotórészei, 
 • szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint 
 • a különböző transzport folyamatokban, és 
 • biztosítják a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt, valamint 
 • fenntartják az érrendszer rugalmasságát. 

A fehérjék a szervezet lassú energia forrásai is egyben.

A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő,

 • közülük tízet a szervezet maga képes előállítani, ezek a nem teljes értékű aminosavak, amelyek növényi eredetű fehérjék és főleg a gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban és diófélékben találhatóak meg.
 • A másik tízet viszont a táplálkozással kell bevinni, ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak, vagy más néven teljes értékű fehérjéknek, amik állati eredetűek és a húsok, halak, belsőségek, tej és tejtermékek tartalmazzák.

Az állati eredetű élelmiszereink fehérjék és zsírok, de egyes növényi táplálékaink is sok fehérjét tartalmaznak, mint például a hüvelyesek, bizonyos gabonafélék –  köles, hajdina, cirok, quinoa, egyes zöldségfélék – spenót, brokkoli, spárga.

Zsírok

A zsírok, a szénhidrátok mellett az emberi test másik fő energiaforrásai, valamint  az alábbi rendkívül fontos szerepeket töltenek be:

 • szükségesek az idegrendszer működéséhez,
 • a bőr alatti zsírszövet révén hőszigetelő hatásuk van,
 • biztosítják a megfelelő hormonális működést,
 • fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához is.

„Rossz” zsírok

Telített zsírok jelentős szerepet játszanak a has tájékon kialakuló úszógumik, valamint a zsigeri  zsírok kialakulásában. Az elhízás már önmagában számos szív-érrendszeri betegség okozója, amihez más szövődmények is járulhatnak.

Megtalálható a sajtokban, a tejfölben, a süteményekben, a kekszekben, a pitékben, az állati zsírokban; a kolbászban, a szalonnában, a zsíros húsokban, a sertészsírban és a vajban.

 Jó fajta “rossz” zsírok

Az anyatej elengedhetetlenül szükséges alapélelmiszer minden csecsemő számára.

A kókuszzsír pedig támogatja az immunrendszert és a bélflórákat, élénkíti az anyagcserét, segíti a túlsúly leépítését, növeli a teljesítőképességet, hő hatásra nem változik a szerkezete.

„Jó” zsírok

A telítetlen zsírok egészségre gyakorolt hatásuk például abban nyilvánul meg, hogy közvetlenül gátolják az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását, csökkentik a “rossz” (LDL) koleszterin mennyiségét vérben.

Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak telítetlen zsírokat: a növényi olajok (beleértve az olíva-, és a szezámmag olajat is), az olajos halak (mint amilyen a lazac, a szardínia és a makréla), minden dióféle, az olajos magvak, az avokádó, a szója és a lenmag.

Rossz fajta „jó zsírok”

A „jó zsírok” hő, fény és oxigén hatására a szervezet számára veszélyes transzzsír képzésére hajlamosak. Jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus, agyvérzés) kockázatát, jelentősen emelik a rossz koleszterin (LDL), illetve csökkentik a jó koleszterin (HDL) szintjét a vérben, továbbá gyulladáskeltő és érfal károsító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását.

Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak transzzsírokat: tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült termékek, például szaloncukor, krémmel töltött kekszek, gofri, nápolyi, teasütemény jellegű édességek, linzerek, stb., bizonyos típusú margarinok, leves porok, por alakú mártások, szószok, kávéfehérítők, vajas pattogatott kukorica.

A zsírok közé sorolhatók bizonyos növényi táplálékaink is, mint például az avokádó és az olajos magvak.

 

 

 

Share This